Camille Saint-Saëns
SÁMSON ÉS DELILA
Opera három felvonásban
Szövegkönyv: Ferdinand Lemaire

Vezényel: Horváth József
Rendező: Korcsmáros György

A bibliában a „tengerről érkezett” nép, a filiszteusok rabságában nyögnek a zsidók, beletörődve sorsukba. Miközben a számukra pogány isten, Dágon templomában pöffeszkedő új urak fensőbbségük tudatában lenézik őket, ők búsan veszik tudomásul, hogy saját istenük megfeledkezett róluk. Sámson felrázza a csüggedésben elfáradt népét, majd miután megöli a filiszteus fejedelmet, győztes csatába vezeti a zsidókat.

De, mint ahogy a világtörténelemben annyiszor, egy asszony okozza a diadalmas vezér vesztét. Delila, akinek vonzereje nem hatástalan Sámsonra, Dágon papnője, és filiszteus „hazafi”. A Főpappal együtt elhatározzák, hogy bosszút állnak Sámsonon és a zsidó népen. Delila kihasználja Sámson iránta érzett szerelmét, és a házába csalva elcsábítja a férfit, csellel kiszedi belőle hihetetlen erejének titkát, megvakítja és elfogatja Sámsont.

A filiszteusok újra győztesként ünnepelnek Dágon templomában, ahol a vak, elgyengült Sámsont fogolyként őrzik. Ám pogány véráldozatuk tetőfokán Sámson istenéhez fohászkodva visszanyeri erejét és saját halálát is okozva lerombolja a filiszteus szentélyt.

A XIX.század egyik klasszikus zenei remekműve az ősi bibliai történeten alapuló opera. A mi előadásunk, tiszteletben tartva Saint-Saens csodálatos muzsikáját, a történetet egy elképzelt mába helyezte.
Elnyomók és elnyomottak bárhol és bármikor léteznek és létezhettek. A rab zsidók egy zsinagógát kényszerülnek a rabtartók kedvéért pogány „templommá”, egy mulatóvá átépíteni. A filiszteus fejedelem egy „drogbáró”, a Főpap pedig az  ő biztonsági főnöke. Sámson amolyan Che Guevera típusú diákvezér, aki az elnyomásra terrorakcióval válaszol. Delila ebben a változatban nem papnő, hanem énekesnő, egy filiszteus celeb, táncosnőkkel körbevéve. A győztes csatából hazatérő zsidó katonákat úgy fogadják, ahogy az amerikai tengerészgyalogosokat a vietnami lányok a múlatókban. De az elcsábult, így népét akarva-akaratlan eláruló megvakított Sámson pedig nevetség tárgyaként lesz kiállítva a zsinagógából diszkóvá átalakított helyiségben, a nyertes filiszteusok győzelmi estélyén.

Szándékom szerint előadásunk folyamatában hűen követi az eredeti cselekménysort, csak modern köntösbe bújtatja.

Korcsmáros György - rendezőSÁMSON ÉS DELILA

 

Keletkezés: 1866-77

Ősbemutató: Weimar, Groβherzogliches Theater, 1877. december 2.

Szövegkönyv: Ferdinand Lemaire

 

Cselekmény

 

I.   felvonás

Gáza városában Izrael fiai a filiszteusok alatt sínylődnek. Sámson a néphez szólva az ellenállás szellemét erősíti. Dacuk feldühíti Abiméleket, Gáza satrapáját, aki becsmérli Izrael Istenét. A sértett Sámson megöli a satrapát, vezetésével a zsidók fellázadnak, és legyőzik a filiszteusokat. Egy csapat filiszteus szűz élén Delila érkezik, látszatra Sámsont ünnepelni. Valójában Dágon főpapja őt szemelte ki, hogy a hőst elcsábítsa és romlásba döntse. A vének intelmei ellenére Sámson erős vonzalmat érez a leány iránt.

 

II.   felvonás

A főpap meghagyja Delilának, lesse ki Sámson erejének titkát. Az érkező hős semmiképp sem volna hajlandó felfedni, hogy miben rejlik az ereje, de megbabonázza Delila szépsége, és elárulja a titkot. Delila levágja a haját, majd győzelemittas kiáltására betódulnak a filiszteusok , és a tehetetlen Sámsont foglyul ejtik.

 

III.    felvonás

A megvakított Sámsonnak a gázai börtönben taposómalmot kell hajtania. Kétségbeesetten hallgatja zsidó testvéreit, akik panaszdalukban árulással vádolják. A hajdan oly hatalmas Sámsont most egy gyermek vezeti a templomba, a gúnyolódó filiszteusok elé. Dágon bálványának kellene áldozatot bemutatnia. Azt kéri, vezessék a templom két központi tartóoszlopához, majd Jehovához fohászkodik ereje visszatéréséért, és kidönti a két oszlopot: az összedőlő templom romjai maguk alá temetik népe elnyomóit és magát Sámsont is.


Camille Saint-Saëns
SÁMSON ÉS DELILA
Opera három felvonásban
Szövegkönyv: Ferdinand Lemaire

Vezényel: Horváth József

Szereplők:

Delila………………………….Veress Orsolya

Sámson……………….......Marius Vlad Budoiu

Dagon főpapja…………………...Balla Sándor

Abimelech……………………...Simonfi Sándor

Öreg zsidó………………........Köpeczi Sándor

Filiszteus hírnök………………...Rétyi Zsombor

Első filiszteus…………………..Rigmányi István

Második filiszteus……………..Peti Tamás Ottó


Díszlettervező: Lőrincz Gyula
Jelmeztervező: Amalia Jude
Koreográfus: Jakab Melinda

Közreműködik a KMO ének-, zene- és balettkara
Szólótáncosok: Vlad Moldovan,  Tőkés Ioana, Oprean Simina, Popa, Andreea, Rațiu Camelia, Râpă Alin

Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő
Ügyelő: Gálffy Erzsébet
Súgó: Sz. Kostyák Júlia
A rendező munkatársa: Szabó Jenő

Rendező: Korcsmáros György
2016. Március 24 18.30 óra
2016. Május 26 18.30 óra
2019. Február 14 18.30 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE