Újra Kolozsváron a Magyar Opera színpadán a világhírű GYŐRI BALETT! A társulat a STEPS-Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál keretében lép fel Operánkban.
Jegyek: https://biletmaster.ro/ron/Production/472492/Generatii:-Bolero-si-Carmina-Burana 

GENERÁCIÓK

Balettest két részben

BOLERO
zene: Maurice RAVEL
koreográfus: LUKÁCS András
asszisztens: FUCHS Renáta
jelmez: HERWERTH Mónika
fény: LUKÁCS András, SZABÓ Attila„A Bolero-t 2012-ben készítettem a Wiener Staatsballett részére. Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero klisékkel terhelt, ,,agyonjátszott" darab. Előttem már nagyon sokan alkottak rá táncműveket etalon is volt közöttük, amelyekre a közönség még élénken emlékszik (Maurice Béjart, Markó Iván). Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a ,,történetet". Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra készült, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, sötét báli jelenetet érzékeltetni. A már-már groteszk, szinte parodisztikus társastánci elemek és a modern tánc eszközeinek ötvözésével szerettem volna egy sajátos stílusú formanyelvet teremteni. A táncosok egyszerű, minimalizált mozdulatainak fokozatos bonyolításával, a létszám növelésével, a térformák egyre gyakoribb váltakozásával igyekeztem a mozgást a monoton, ám egyre inkább fokozódó, lüktető zenével egyenlő szintre emelni, és e kettő harmonizálásának eredményeképpen teljes egészet alkotni.” Lukács AndrásCARMINA BURANA
zene: Carl ORFF
koreográfus: VÁMOS György (Youri VAMOS)
asszisztensek: Joyce CUOCO, Kara Zsuzsanna, Alexey AFANASIEV
jelmez, díszlet: VÁMOS György (Youri VAMOS)
világítás: Klaus GÄRDITZ, HÉCZ Péter


Ó Fortuna! A szerelem és boldogság utáni vágy, mint a létezés legfőbb éltető eleme mutatkozik meg ebben a Végzet istenasszonyát szólító kiáltásban. Fortuna sorsdöntő kereke az emberi élet hullámvölgyeit szimbolizálja, a férfi és nő, öreg és fiatal feszültséggel teli harcát. Ennek a harcnak lehetünk tanúi abban a balettben, melyet Vámos György koreografált Carl Orff zenéjére.

A Carmina Burana a zenetörténet ,,fiatal" klasszikusa. Egyszerűségében briliáns, ritmusában erőteljes, lenyűgöző, tematikájában örökifjú, és szárnyakat ad a képzeletnek – alig van még egy olyan zeneműve a 20. századnak, mely a nyomába léphetne. Vámos György hangsúlyozottan egyszerű rendezéssel közvetíti ezt a szuggesztív erőt. A színpadkép a természet egyszerű megjelenítése. E háttér elé, pusztán a tánc erejével vetíti ki Vámos a tiszta szerelem szikrázó himnuszát.
BOLERO
zene: Maurice RAVEL
koreográfus: LUKÁCS András
asszisztens: FUCHS Renáta
jelmez: HERWERTH Mónika
fény: LUKÁCS András, SZABÓ Attila
CARMINA BURANA

zene: Carl ORFF
koreográfus: VÁMOS György (Youri VAMOS)
asszisztensek: Joyce CUOCO, Kara Zsuzsanna, Alexey AFANASIEV
jelmez, díszlet: VÁMOS György (Youri VAMOS)
világítás: Klaus GÄRDITZ, HÉCZ Péter
2016. Március 12 19.00 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE