Igor Stravinsky mindenki másnál ékesebben példázza a 20. századi komolyzene stiláris sokféleségét. Első nagyszabású műve, az 1910-es Tűzmadár (L’oiseau de feu) egzotikus töménységű utóromantikus mű, amely sokat merít Stravinsky tanára, Rimszkij-Korszakov zenéjéből. Három évvel később kolosszális zenekari darabjával, a Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) című balettel már sokkolja a közönséget. Újszerű ritmusrendszere által a Tavaszi áldozatban a zene minden egyes alkotóeleme önálló életre kel. A balett azon az ősi mítoszon alapul, amelyben pogány áldozat által a törzs vénei és bölcsei fölajánlanak egy szüzet a tavasz istenének. A szűznek halálba kell táncolnia magát ahhoz, hogy fölébressze a földet. A kiválasztott tánca halállal végződik, amely során a lány kimerülten összerogy, mozdulatlanná dermed, hogy aztán újra életre keljen és újra eltáncolja áldozati táncát. A tavaszi áldozatban soha nem jön el a tavasz, szünet nélkül tart a halál felé vezető szertartás.

A FESZTIVÁL LEÍRÁSA

A STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválra a május 20 – június 21. közötti időszakban kerül sor, és ez az esemény joggal tarthat számot a zenét és táncot kedvelő kolozsváriak érdeklődésére. Ez utóbbiak felfedezhetnek egy új, komplex, állandó átalakulásban levő művészi világot, amelyben a szenvedély, az energia, a ritmus és a technika szervesen összefonódik a kreativitással azért, hogy távlatot adjon mindennapi életünk szépségeinek felismeréséhez. A közönség tanuja lehet számos formabontó és magával ragadó kulturális reprezentációnak, részint helyi művészek produkcióit követve, részint Kolozsvárott premiernek számító világszínvonalú előadások befogadójaként. Mindezek varázslatos keverékei olyan hang-, látvány- és mozgásélményeknek, amelyeket igen gondosan megválogattak a kortárs táncművészet arculatait illusztrálandó.
A Fesztivál egyébként olyan alkotói szintér táncosok, koreográfusok és rendezők számára, amely megkönnyíti a kortárs törekvések feltérképezését, ugyanakkor teret biztosít az eszmei és emocionális anyagcserére művész és közönsége között.
A színi és táncbemutatók mellett szeminárium, workshop és sok egyéb tematikus esemény teszi teljessé a képét ennek a rendhagyó rendezvénysorozatnak.
Kortárs táncelőadás egy részben 

Vezényel: Jankó Zsolt

Fellép: Bogoi Viorica, Râpă Alin, Kálmán Róbert, Rusu P. Gabriela, Maja Liliana
valamint a Kolozsvári Magyar Opera balett- és zenekara

Díszlettervező: Venczel Attila  
Jelmeztervező: Zsigmond Adél  
Ügyelő: Gálffy Erzsébet

Rendező – koreográfus: Jakab Melinda
2015. Június 21 19:00 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE