A tolonc

101 évvel az eredeti bemutató után ismét láthatja a filmszerető közönség Kertész Mihály A tolonc című filmjét. A kolozsvári filmgyártás atyja, Janovics Jenő produceri tevékenységével készült alkotás visszatért gyökereihez. A Kolozsvári Magyar Opera zenekara élő zenével járul hozzá a művészeti élményhez. Az esemény zenei vezetője és karmestere Kulcsár Szabolcs.

Bár A tolonc 1914-ben forgott, egy későbbi, 1920-as évekből származó, Amerikában forgalmazott kópián került elő 2006-ban, a New York-i Magyar Ház pincéjében. Ekkor azonban még senki sem tudta, hogy mi lapul a dobozban. Csak két évvel később, 2008-ban derült fény arra, hogy milyen filmtörténeti kincs dohosodott a pincében, amikor a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz szállították és ott Balogh Gyöngyi kutatónak sikerült beazonosítania a filmet.

A film valóban a magyar filmtörténet egyik legfontosabb korai filmje: Kertész Mihály Oscar-díjas rendező (Casablanca) egyik első rendezése, a főszerepekben pedig olyan neves színészek játszanak, mint Jászai Mari, akinek ez az egyetlen fennmaradt mozgóképes alakítása, Berky Lili és a később Hollywoodban is híressé vált Várkonyi Mihály.

A restaurált filmhez tavaly Pacsay Attila zeneszerző írt filmzenét, amelyet most az Opera zenekara ad elő.
Rendező: Kertész Mihály
Zeneszerző: Pacsay Attila
Karmester: Kulcsár Szabolcs
Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara
2015. November 10 20.00 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE