Ramona Horvath Trio (Franciaország) bemutatja a Kőrössy Jancsi emlékkoncertet
Kőrössy Jancsi az a Kolozsváron született zongorista és zeneszerző, akit a kritikusok a legfontosabb romániai jazzmuzsikusként tartanak számon. Már az 50-es években elkezdte azt a munkát, melynek eredményeként a szakmabeliek Kőrössyt a „romániai jazz megteremtőjeként“ említenek. Ugyanakkor ő volt az első, aki a romániai népzene dallamait jazzbe dolgozta fel. A 60-as évektől az Amerikai Egyesült Államokban élt, ahol alkalma adódott a legjobb jazz-zenészekkel együtt muzsikálni.

Kőrössy Jancsi tanítványával, Horvath Ramona zongoristával számos nagysikerű koncertett tartott Európa legnagyobb színpadain. Ebből az együttműködésből született a Dor de casa (Honvágy) c. CD, amely 2009-ben elnyerte Az év legjobb jazzlemeze címet.

A mester, 2013. január 21-én bekövetkezett halála után, megkapta Kolozsvár díszpolgára címet. Ez alkalomból Horvath Ramona, a franciaországi Nicolas Rageau (nagybőgő) és Frédéric Sicart (dob) jazz-zenészekkel együtt Kőrössy Jancsi emlékkoncertet tart. Az esemény szervezője a Zene, Művészet és Kultúra Érdekében Egyesület (Asociatia pentru Muzică Artă și Cultură) partnerségben a Kolozsvári Magyar Operával.Horvath Ramona (zongora)
Nicolas Rageau (nagybőgő) 
 Frédéric Sicart (dob)
2014. December 20 19:00 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE