2015-11-03

A Bánk bánnal nyit a Janovics Jenő NapokA Bánk bán lesz a Janovics Jenő Napok nyitó előadása a Kolozsvári Magyar Operában november 5-én este fél héttől. A címszerepet Turpinszky Gippert Béla budapesti vendégművész alakítja. Az előadást Dehel Gábor állította színpadra, Incze G. Katalin vezényli.

A Bánk bán (1860) a 19. század legnagyobb formátumú magyar operadramaturgjának műve, aki az olasz és francia opera fő irányait szem előtt tartva írt hangsúlyozottan nemzeti jellegű, ugyanakkor drámaiságában egyetemes érvényű operazenét. Erkel Feremc harmadik operája, a Bánk bán, az érett mester összegző alkotásának tekinthető. 

1940-ben mutatták be a Bánk bánnak az átdolgozott változatát, amely egyaránt érintette a zenét, a szcenikai elemeket és a szöveget. Az átdolgozást többen is bírálták. Napjainkban az összes Erkel-operát műsoron tartó Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen intézmény, amely megszakítás nélkül őrzi az eredeti változat hagyományát (a Bánk bán véglegesnek tekinthető – részben áthangszerelt – partitúráját Erkel az 1866-os bemutató alkalmából küldte el Kolozsvárra).Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE