2015-06-01

A HATTYÚK TAVA - KORTÁRS TÁNCELŐADÁS AZ OPERÁBANA portugál Quorum Ballet Társulat Hattyúk tava előadásával rajtol a STEPS – Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál június 2-án, kedden a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadásra 18.00 órakor kerül sor.

A hattyúk tava kortárs táncelőadás, amely a  klasszikus történet modernizált vízióját mutatja meg. A látomásszerű poétikai interpretációban az elmegyógyintézetet bizarr lények lakják, akik valójában az emberi hiányosságok és erények megtestesítői.

Új napra ébred a világ az elmegyógyintézet falain túl. Belül őrület vette át a mindennapok helyét, az ott élők elfelejtették, kik is ők valójában. A hangok és vágyak nem jutnak át a néma száműzetés falain. Az elmegyógyintézetben a nővérek parancsoló királynők, akik a páciensek minden mozdulatát irányítják; egy nő mások sötét vágyait tisztítja egy sarokban, egy férfi – saját testének és tébolyának fogja – madárálmait a páciensek testébe operálja. Mint a kalitka, amelyben a madár nem mer szárnyra kapni, emberi kalitka az intézet is. Egy toll száll a folyosón… Azon a napon egy új vendég érkezik. A zene, amit magával hoz, megszakítja a csendet. A dallam hangjai szétterjednek a folyosón.
Leszáll az éjszaka: sötétre festi a falakat, elárasztja a levegőt, mint egy elvarázsolt, sötét tó vize. A karok szárnyakká válnak, az ujjak tollá nőnek, az alvajárók szíve megtelik csodával. Madártestek pörögnek és emberi izmok feszülnek repülőugrásba.
Éjjel és nappal között a zene hoz félrevezetést és megigézést, csábítást és őrületet. Azonban a fal mellől csendesnek tűnő elmegyógyintézet hazug, mint a tó, melynek felszíne titkos mozgásokat rejt a víz alatt.


Főbb szerepekben: Elson Ferreira, Filipe Narciso, Inês Godinho, Inês Pedruco, Mathilde Gilhet és Margarida Costa
Táncosok: Catarina Correia, Diana Pinto, Ester Gonçalves, Kim Potthoff, David Bernardino, Daniel Cascão, Filipe Baracho, Hugo Rodrigues
Dramaturg: Ana Lazaro
Fény: Daniel Cardoso
Díszlettervező: Hugo F. Matos és Daniel Cardoso
Jelmez: Liliana Mendonça
Videó: António Cabrita

Rendező és koreográfus: Daniel Cardoso

Az előadás időtartama: 1 óra 50 percFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE