2018-12-17

Álom és vízió – Ravelt rendez Tompa Gábor a Magyar OperábanOrszágos bemutatóra készül az opera. Maurice Ravel Pásztoróra (L'Heure espagnole) és A gyermek és a varázslat (L'Enfant et les Sortilèges) című egyfelvonásos operáit Tompa Gábor állítja színpadra. A premierre december 27-én este fél héttől kerül sor az opera nagytermében. Következő előadások: 2019. január 5., szombat, valamint február 21. Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.

Tompa Gábor rendező a bemutató kapcsán elmondta: ,,A két egyfelvonásos, a Pásztoróra és A gyermek és a varázslat, műfajilag is közelállnak hozzám, mert sajátos megjelenési formái egy feydeau-i dramaturgiának. A Pásztoróra gyakorlatilag groteszk vaudeville miközben sok az önéletrajzi elem is benne, míg A gyermek és a varázslat egyfajta szürrealista látomás. Úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettő valahogy a gyereknek a látomása és álma legyen.”

Selmeczi György, az előadás karmestere így nyilatkozott: ,,Ravel a francia zenekultúrának egy alapvetése. Nem véletlenül tartjuk a hangszerelés legnagyobb mesterének, ő valóban szinte ínyenc módra merül el a hangszín-változatosság halmozásában. Ravel valóságos geométer, a szerkezeti szimmetria megszállotja.”

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője: Carmencita Brojboiu, mozgásművész: Jakab Melinda. Hangveresenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán. Fényterv: Maier Sándor. Pirotechnika: Ledniczky Béla. Ügyelő: Vincze Beáta. A rendező munkatársa: Venczel Péter. Közreműködik a Magyar Opera ének-, gyermek- és zenekara.

Az előadás szereposztásában Kele Brigitta, Covacinschi Yolanda, Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikő, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit, Vigh Ibolya látható.

Következő előadás: 2019. január 5., 18 óra
Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE