2018-12-17

Álom és vízió – Ravelt rendez Tompa Gábor a Magyar Operában



Országos bemutatóra készül az opera. Maurice Ravel Pásztoróra (L'Heure espagnole) és A gyermek és a varázslat (L'Enfant et les Sortilèges) címû egyfelvonásos operáit Tompa Gábor állítja színpadra. A premierre december 27-én este fél héttõl kerül sor az opera nagytermében. Következõ elõadások: 2019. január 5., szombat, valamint február 21. Az elõadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.

Tompa Gábor rendezõ a bemutató kapcsán elmondta: ,,A két egyfelvonásos, a Pásztoróra és A gyermek és a varázslat, mûfajilag is közelállnak hozzám, mert sajátos megjelenési formái egy feydeau-i dramaturgiának. A Pásztoróra gyakorlatilag groteszk vaudeville miközben sok az önéletrajzi elem is benne, míg A gyermek és a varázslat egyfajta szürrealista látomás. Úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettõ valahogy a gyereknek a látomása és álma legyen.”

Selmeczi György, az elõadás karmestere így nyilatkozott: ,,Ravel a francia zenekultúrának egy alapvetése. Nem véletlenül tartjuk a hangszerelés legnagyobb mesterének, õ valóban szinte ínyenc módra merül el a hangszín-változatosság halmozásában. Ravel valóságos geométer, a szerkezeti szimmetria megszállotja.”

Az elõadás díszlet- és jelmeztervezõje: Carmencita Brojboiu, mozgásmûvész: Jakab Melinda. Hangveresenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán. Fényterv: Maier Sándor. Pirotechnika: Ledniczky Béla. Ügyelõ: Vincze Beáta. A rendezõ munkatársa: Venczel Péter. Közremûködik a Magyar Opera ének-, gyermek- és zenekara.

Az elõadás szereposztásában Kele Brigitta, Covacinschi Yolanda, Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikõ, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit, Vigh Ibolya látható.

Következõ elõadás: 2019. január 5., 18 óra








Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE