2014-11-07

BÁNFFY MIKLÓS NAPOK, 2014. november 18-20A “bonchidai Prospero” előtt tiszteleg a Kolozsvári Magyar Opera

Méltatlanul feledésbe merült életmű előtt tiszteleg a Bánffy Emlékév: Kolozsvár nagy szülöttét, gróf Bánffy Miklós reneszánsz egyéniséget hozza közelebb a közönséghez, születésének 140. évfordulójának alkalmával. Az Erdélyben és Magyarországon egyaránt megünnepelt emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera november 18. és 20. között színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak, a Bánffy Miklós Napoknak ad otthont. 

Sokoldalú tevékenységén belül számunkra nagyon fontos, hogy száz évvel ezelőtt Bánffy Miklós volt a budapesti Operaház főigazgatója, haladó szellemiségű vezetőként megreformálta a magyar operajátszást. Merész repertoárpolitikája mellett díszlet- és jelmeztervezőként is részt vett az előadások színpadra állításában. Rendezvénysorozatunk kiemelt eseménye Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának bemutatója, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával. Az előadás rendezője a világhírű film-, színház- és operarendező, a Kossuth-díjas Szinetár Miklós. A gróf életéről forgatott, A Nagyúr – Gróf Bánffy Miklós című filmjét a Bánffy Miklós Napok keretében is levetítjük. 

Bánffy Miklós életműve kapcsolatot teremt szülőföldje és anyaországa között. Ennek szellemében jött létre a rendezvénysorozatot záró Ünnepi operagála a budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közreműködésében. A gála műsorán olyan művek részletei szerepelnek, amelyek Bánffy Miklós igazgatása idején kerültek be a magyar operák repertoárjába.
„Nem tudok nagyobb előkészületekről, hogy törlesztenénk valamennyit is abból az erkölcsi adósságból, amivel Bánffy Miklósnak, a regényírónak, novellistának, színpadi szerzőnek, emlékírónak, tanulmányírónak, festőművésznek, grafikusnak, könyvillusztrátornak, karikaturistának, díszlettervezőnek, színházszervezőnek, rendezőnek, politikusnak, diplomatának, a mintagazdának és lótenyésztőnek, egyházi elöljárónak; ennek a varázslatos, ahogy magamban nevezem, bonchidai Prosperónak tartozunk” – vélekedik Marosi Ildikó irodalomtörténész, aki különös gonddal őrzi, kutatja Bánffy Miklós munkásságát.

Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit a rendezvénysorozatra, amelynek részletes programját csatolva találják.

Az esemény támogatója Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Városi Tanács (Zilele „Bánffy Miklós” este proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca).
Az esemény támogatja Kolozsvár 2014-es Európai Kulturális Főváros cím elnyerését (Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021).

-----------------

PROGRAM


November 18, 19:00

Bartók Béla: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA 

Opera egy felvonásban. 

Az előadás időtartama 1 óra.

Szövegkönyv: Balázs BélaVezényel: Selmeczi GyörgySzereplők: Molnár Mária (Judit), Szilágyi János (Kékszakállú)

Prológus: Dimény Áron 

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekaraDíszlet és jelmeztervező: Gróf Bánffy Miklós (1918)

A rekonstrukciót irányították: Szebeni Zsuzsa, Lőrincz GyulaRendező: Szinetár Miklós, Kossuth-díjas rendező

Köszöntőbeszédet mond:
Hegedűs Csilla, a Kulturális Minisztérium államtitkára és Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár Előadás után filmvetítés: A kékszakállú herceg vára, Szinetár Miklós rendezésében. 
A filmvetítés időtartama 1 óra. 
-----------------
November 19, 18:00

A NAGYÚR – GRÓF BÁNFFY MIKLÓS

Játékfilm, 159 perc, 2001


Filmvetítés és kerekasztal beszélgetés a rendezővel a színház Stúdiótermében
Rendező: Szinetár Miklós-----------------
November 20, 19:00

ÜNNEPI OPERAGÁLA BÁNFFY MIKLÓS EMLÉKÉRE 


A budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közös előadása


Köszöntőt mond
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház és Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója

Műsoron: részletek gróf Bánffy Miklós igazgatása alatt a budapesti Operában színre állított művekből


Mozart: A varázsfuvola
 Szöktetés a szerájból
, Don Giovanni
Weber: Oberon
Verdi: A trubadúr
 Aida
Offenbach: Hoffmann meséi
Richard Strauss: Salome
Bartók Béla: A fából faragott királyfi


Fellépnek: Kolonits Klára, Fekete Attila, Nyári Zoltán és Palerdi András (Budapest),
Balázs Barbara, Barabás Zsuzsa, Egyed Apollónia, Covacinschi Sz. Yolanda, Vigh Ibolya, Balla Sándor, Bardon Tony,  Pataki Adorján, Sándor Árpád, Sándor Csaba énekművészek, valamint Jakab Melinda táncművész (Kolozsvár)
a Magyar Nemzeti Balett táncművészei:
Kozmér Alexandra, Cserta József és Szegő András


továbbá a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara Vezényel: Kulcsár Szabolcs és Selmeczi GyörgyFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE