2016-10-26

Bartók és a kolozsváriakA 700 éves Kolozsvár zenéje rendezvénysorozat keretén belül kerül sor szombaton, október 29-én 18 órától a Brassai vonósnégyes rendkívüli hangversenyére a Kolozsvári Magyar Operában. Az eseményre a belépés díjtalan.

Brassai Sámuel, az utolsó erdélyi polihisztor szerteágazó hangverseny-szervezői és zenekritikusi tevékenysége amennyire kevéssé ismert, éppen annyira példamutató. Az ő szelleme előtti tisztelgésként fogant meg a gondolat, hogy a Kolozsvári Magyar Opera vonósnégyese a Brassai nevet vegye fel. Tagjai a Ruha István, Ágoston András, Selmeczi János nevével fémjelzett erdélyi vonósiskola jeles képviselői, a magas szintű kamarazenélés avatott művelői.

Brassai szelleme kitapintható közelségbe kerül koncertjeiken: Kostyák Előd, a kvartett csellistája az egykor Brassai tulajdonában levő, 1835-ben Budán Christian Neubauer által készített gordonkán játszik.

A Bartók és a kolozsváriak című műsor megtervezésekor két közkedvelt műre esett választásuk. Bartók II. vonósnégyese egyike azon ritka darabjainak, amelyek végkicsengése lemondó, pesszimisztikus. Ezt a művet a Brassai vonósnégyes a kö­zelmúltban elkövetett emberiség elleni bűntettek áldozatainak emlékére ajánlja fel.

Farkas Ödön I., c-moll vonósnégyese magán viseli az elődök és a kor stílusjegyeit: a finom zenei érzékkel megszerkesztett mű tisztelgés Beethoven, Brahms, Dvorák, Grieg művészete előtt.

Farkas Ödön (1851–1912) 1879-től haláláig Kolozsváron élt és a zenei élet irányítója lett. A konzervatórium igazgatója volt, 1882–83 között a színház karmestere. Zeneelméletre tanította Kacsóh Pongrácot is. Népszerű zeneszerző volt, fő­leg operákat és kamarazeneműveket írt. Magyaros stílusra törekvő operáit, operettjeit Budapesten is bemutatták.


Műsor:

BARTÓK Béla: II. vonósnégyes

FARKAS Ödön: I., c-moll vonósnégyesA vonósnégyes tagjai:

Barabás Sándor, Balogh András
– hegedűk

Botár András – mélyhegedű

Kostyák Előd
– gordonkaFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE