2015-04-16

BIZÁNC - LECKEELŐADÁS AZ OPERÁBANIréné, császárné: KELE BRIGITTA

A Bizáncot Hevesi Sándor a mindenkori legjobb magyar drámának ítélte. Ma már nyilván másképpen értékeljük Herczeg Ferenc művét, de ahhoz nem fér kétség, hogy az író látnoki módon jeleníti meg azt a problémahalmazt, mely mára európai létezésünk nagy dilemmáihoz vezetett: az erkölcsi értékek, a hit, az elkötelezettség kompromisszumaihoz, a megosztottsághoz, a kereszténységgel szemben álló értékrendek térhódításához. A Bizánc olvasásakor azonnal érezhetjük: ez a dráma operaszínpadra kívánkozik.

A magyar operatörténet leginkább a történelmi opera műfajában bontakozott ki. Selmeczi ennek a műfajnak a toposzait próbálja művében újradefiniálni, korunk számára érvényessé tenni. Közösségi műfaj ez, mely közvetlenül szólítja meg a mindenkori közönség erkölcsi-esztétikai meggyőződését. Nagy eszmények és nagy érzelmek mentén építkezik, nem túl bonyolult, de igen pontos karaktereket szerepeltet, hogy a hit, az elkötelezettség, az áldozatvállalás motívumait méltó súllyal közvetítse. Zenei nyelvében is tudatosan közelít azokhoz a kompozíciós eszközökhöz, melyek egyként gyökereznek az operatörténeti hagyományban és a bennünket körülvevő zenei világban.

Minderről győződjünk meg együtt, élőben április 19-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Kolozsvári Magyar Opera jelmezes, zenei magyarázatokkal egybekötött rendhagyó előadásán, amelyen a „leckeelőadás” alcím ellenére a felnőtt közönség érdeklődésére is kifejezetten számítunk.

Az előadásra minden bérlet érvényes, a diákok pedig igazolvánnyal is bejöhetnek!

A Bizánccal április 21-én a budapesti Erkel Színházban vendégszerepel a társulat. A 19 órától kezdődő magyarországi előadásra minden jegy elfogyott!Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE