2014-06-16

Bizánc - Selmeczi György operájának õsbemutatója



Kortárs magyar operát állít színpadra a Kolozsvári Magyar Opera társulata:  Selmeczi György zeneszerzõ Bizánc címû mûve Herczeg Ferenc azonos címû drámáján alapul, szövegét Kapecz Zsuzsa és Selmeczi György írta. A drámát 1905-ben mutatták be elõször Kolozsváron.

Az opera cselekménye 1453-ban játszódik, Konstantinápoly és ezzel együtt a Bizánci Birodalom bukása idején, Konstantin császár palotájában. “Bizánc történelmi sorsa tanulságos példatára az európai történetnek. Úgy érezhetjük, elérkezett az ideje, hogy levonjuk a konzekvenciákat” - fogalmaz a zeneszerzõ.

Az elõadás június 14-én Miskolcon, a Bartók+ Nemzetközi Operafesztiválon vendégszerepel, a kolozsvári bemutató szeptember 21-én lesz, a 2014/2015-ös évad nyitóelõadásaként. Az operát Kesselyák Gergely és Jankó Zsolt karmesterek vezénylik, a rendezõ Zakariás Zalán, aki Verdi Szent Johannájának színpadra állításával mutatkozott be a Kolozsvári Magyar Opera közönségének. A díszlet és jelmezek Zeke Edit Jászai Mari-díjjal, illetve a Színikritikusok Díjával is kitüntetett tervezõ munkái.
Az elõadásban fellépnek: Nyári Zoltán / Pataki Adorján, Kele Brigitta / Egyed Apollónia, Rétyi Zsombor, Balla Sándor, Wiedemann Bernadett / Molnár Mária, Szilágyi János, Sándor Csaba, Szabó Levente, Mányoki László, Laczkó Vass Róbert, Sándor Árpád, Covacinschi Yolanda, Köpeczi Sándor, Albert Ferencz.








Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE