2018-04-01

Coppélia - balettbemutató az Operában



Balettbemutatóra kerül sor szombaton, április 7-én este 6 órától a kolozsvári opera nagytermében. Rareș Arcadie Cîmpean koreográfus-rendezõ Léo Delibes klasszikusát, a Coppéliát állítja színpadra. A produkciót Kulcsár Szabolcs dirigálja.

Coppélia, Léo Delibes remekmûve méltán tartozik a balett mûfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi õsbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejébõl, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E. T. A. Hoffmann A homokember címû elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta.

A cselekmény kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A fõhõs, Coppélius elszigetelten élõ, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie õket. A fiatal Swanilda besurran a mester mûhelyébe, és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázsatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot,a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvõjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az idõközben megbékélt Coppélius is részt vesz.

Az elõadás szereplõi Andreea Popa, Mircea Munteanu m.v., Ariana Marcu, Székely Dániel, Barabás Júlia, Katrinecz Erika, Alin Rîpã, Viorica Bogoi, Simina O. Ionuța, Giulia Pes, Vasiana Sãlãjan, Sergiu Hossu, Kálmán Róbert Attila, Radu Pop, Sever Preda, Cristina Pop, illetve a balettkar tagjai Babos Kinga, Delia Göllner, Antonia Indrei, Kovács Mária, Roberta Lupaș, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Oana Siminic, Ioana Terebesy, Rãzvan Pavel. Közremûködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és az Octavian Stroia Líceum diákjai. Rareș Arcadie Cîmpean alkotótársai Starmüller Katalin díszlet- és jelmeztervezõ, Barabás Sándor, Ferenczi Endre hangversenymesterek és Venczel Péter ügyelõ voltak.

Következõ elõadás: április 12., csütörtök, este fél 7. Az elõadásra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétfõn, szerdán és pénteken 10-16 óra között, kedden és csütörtökön 13-19 óra között, illetve az elõadások elõtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

VÁRJUK ÖNÖKET!







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE