2015-06-03

CORRER O FADO - A PORTUGÁL QUORUM BALLET ELŐADÁSA AZ OPERÁBANA portugál Quorum Ballet Társulat Correr o Fado című előadására június 4-én 19.00 órakor kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában. A Daniel Cardoso rendezésében színpadra vitt Correr o Fado című előadás piedesztálra emeli a portugál kultúrát, a kortárs tánc közege által demisztifikálva a fado dalok melankolikus és nosztalgikus csengését. A Quorum Ballet Társulat táncosai bámulatos utazásra hívják a nézőket, amelyen közelebbről is megismerhetik Portugália művészetét és történelmét.

„Kiválasztottuk a legérdekesebb dolgokat a régi és mostani Portugáliáról, így a Correr o Fado előadás olyan világba repíti a nézőket, ahol megismerhetik országunk kultúráját. Felderítőútra indulunk, a darab különböző szerelmi történeteket kutat, melyeket gyönyörű fado dalok sorai inspiráltak. A darab legfontosabb eleme a Víz. A víztartályok két különböző dolgot jelképeznek: a fado dalok hallgatása közben ejtett könnyeket és a Portugáliát körülvevő óceánt. Az óceán képe magasabb szintre emelkedik, esőként ered a színpadról. A táncosok és a víz közös játéka kezdődhet így el, mely az ősök által tengeren megélt viharokat szimbolizálja. A tánc és a koreográfia együtt vezet át a portugál kultúrán, kreatív és interaktív módon” – állította Daniel Cardoso, rendező-koreográfus.

A fado életérzése a portugál saudade szóval jellemezhető, mely egyszerre jelent vágyakozást, nosztalgiát, szomorúságot, fájdalmat, de egyben a szerelem és a boldogság lehetőségét is. A fado szó etimológiailag a latin fatum, sors szóval van kapcsolatban.


CORRER O FADO
Quorum Ballet Társulat (Portugália)
Kortárs balettelőadás fado zenére

Művészeti vezető: Daniel Cardoso
Koreográfus: Daniel Cardoso


Táncosok: Daniel Cardoso, Elson Ferreira, Ester Gonçalves, Filipe Narciso, Inês Godinho, Kim Potthoff, Mathilde Gilhet
Díszlettervező: Daniel Cardoso, Hugo F. Matos
Fény: Paulo Correia
Technika: Hugo Franco e Rui Daniel
Jelmez: StorytailorsFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE