2016-05-31

Csárdáskirálynő vasárnap az Operában

A nagy érdeklődésre való tekintettel, Vigh Ibolya énekművésszel a címszerepben, újra műsorra tűzi a Kolozsvári Magyar Opera június 5-én, vasárnap 18 órától Kálmán Imre népszerű operettjét, a Csárdáskirálynőt.

Az elmúlt száz évben a világ majdnem minden pontján felcsendültek már színházban, koncerten, tévében vagy rádióban az ismert melódiák: Hajmási Péter, Hajmási Pál, Te rongyos élet, A lányok, a lányok...

A kolozsvári Magyar Színházban 1926. július 14-én mutatták be először az operettet, és azóta is töretlen sikerrel játsszák a Kolozsvári Magyar Opera színpadán.

A minden idők legtöbbet játszott magyar operettjének karmestere Kulcsár Szabolcs, rendezője pedig Selmeczi György. Demény Péter írja: ,,Selmeczi Györgynek sikerült mindaz, amit csak a hagyományhoz való jó viszony eredményezhet. Olyan új operett született, amely merít a korábbi feldolgozásokból s helyenként az elődök játékából is, mégsem esik az epigonizmus gyanújába”.

A szenzációs zenéről a korabeli kritikusok így írtak: ,,Kálmán a Csárdáskirálynőben ötvözni tudta a bécsi keringőt és a magával ragadó, temperamentumos magyar zenét. A remek számok nemcsak a népszerűséget biztosítják, de igazi zenei élményt is nyújtanak...”.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE