2016-05-31

Csárdáskirálynõ vasárnap az Operában





A nagy érdeklõdésre való tekintettel, Vigh Ibolya énekmûvésszel a címszerepben, újra mûsorra tûzi a Kolozsvári Magyar Opera június 5-én, vasárnap 18 órától Kálmán Imre népszerû operettjét, a Csárdáskirálynõt.

Az elmúlt száz évben a világ majdnem minden pontján felcsendültek már színházban, koncerten, tévében vagy rádióban az ismert melódiák: Hajmási Péter, Hajmási Pál, Te rongyos élet, A lányok, a lányok...

A kolozsvári Magyar Színházban 1926. július 14-én mutatták be elõször az operettet, és azóta is töretlen sikerrel játsszák a Kolozsvári Magyar Opera színpadán.

A minden idõk legtöbbet játszott magyar operettjének karmestere Kulcsár Szabolcs, rendezõje pedig Selmeczi György. Demény Péter írja: ,,Selmeczi Györgynek sikerült mindaz, amit csak a hagyományhoz való jó viszony eredményezhet. Olyan új operett született, amely merít a korábbi feldolgozásokból s helyenként az elõdök játékából is, mégsem esik az epigonizmus gyanújába”.

A szenzációs zenérõl a korabeli kritikusok így írtak: ,,Kálmán a Csárdáskirálynõben ötvözni tudta a bécsi keringõt és a magával ragadó, temperamentumos magyar zenét. A remek számok nemcsak a népszerûséget biztosítják, de igazi zenei élményt is nyújtanak...”.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE