2015-10-30

Emlék és folytatás



A Kolozsvári Magyar Opera létezése óta hangsúlyt fektet mind az egyetemes, mind a magyar, klasszikus vagy kortárs alkotások bemutatására és mûsoron tartására: ünnepeltük Mozartot, Verdit, Puccinit, illetve Lisztet, Erkelt, Kodályt és Bartókot egyaránt. A nagy zeneszerzõk mellett a közelmúltban egyre többet foglalkoztatott azoknak a személyiségeknek az életpályája, akik a magyar, de elsõsorban az erdélyi zenés színpad alakításában, fejlõdésében játszottak fontos szerepet. Ezért szerveztük meg tavaly nagy sikerrel a Bánffy Miklós Napokat, idén pedig nem következhet más a kolozsvári zenés színpad nagyjai közül, mint Janovics Jenõ.

A Janovics Jenõ Napok programja összeállításának vezérfonala az volt, hogy érinteni tudjuk Janovics rendkívül összetett, sokrétû tevékenységének minél több oldalát. Partnerként felkértük a Kolozsvári Román Nemzeti Operát, hiszen jelenlegi székhelyük építésében Janovics is részt vett, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színházat, amellyel együtt használjuk a szintén Janovics által építtetett Szamos-parti színházat. Salat Zakariás Erzsébet színháztörténész hosszú évek kutatómunkájának eredményét teszi közzé a Janovics Jenõ címû tanulmánykötetben, illetve mutatja be kiállítás formájában a közönségnek. A filmgyártó Janovics Jenõnek külön estét szentelünk: vetítjük Zágoni Bálint filmtörténész, rendezõ Janovics Jenõ, a magyar Pathé címû filmjét, valamint Kertész Mihály A tolonc címû némafilmjét élõzenei kísérettel. Selmeczi György neves alkotókkal, elõadómûvészekkel mûködik közre a Szívem szeret címû operettparádé bemutatásában, amelynek részeként magát Janovics Jenõt is megidézzük a színpadon. 

1945-ben a Kolozsvári Magyar Színház Katona József Bánk bánját tûzte mûsorra évadnyitó elõadásaként, Janovics Jenõ rendezésében, s az újra kinevezett színházigazgató alakította volna Biberachot. Az elõadás napján, november 16-án délelõtt Janovics Jenõ elhunyt, évadnyitó beszédét a mondat közepén hagyta félbe – illõnek tûnik, hogy Erkel Ferenc Bánk bánjával emlékezzünk halálának hetvenedik évfordulójára. 

Szép Gyula,
igazgató, Kolozsvári Magyar Opera







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE