2015-11-08

Filmtörténeti ritkaság a Janovics Jenő NapokonOscar-díjas magyar filmrendező: Kertész Mihály - Michael Curtiz némafilmjének élőzenei kísérettel való vetítésével zárul a Janovics Jenő Napok november 10-én 20 órától a Kolozsvári Magyar Operában. Zongorán kísér: Szép András. A tolonc című film egyik érdekessége, hogy a felvételek többsége Janovics Jenő kolozsvári filmstúdiójában készült, amely a maga idejében világhírűnek számított. A főszerepeket az első magyar filmsztárok: Berky Lili és Várkonyi Mihály játszották, valamint feltűnik a mozivásznon Jászai Mari is, akiről ez az egyetlen fennmaradt mozgóképes felvétel.

Az 1914-es némafilm Pacsay Attila zenéjével a száz évvel későbbi közönséget is elbűvöli: bizonyíték erre a film első, zsúfolt házas kolozsvári vetítése, amelyet júniusban, a TIFF alkalmával tartottak meg. Az igazságtalanul megvádolt, majd falujába hazatoloncolt cselédlány történetét az első perctől az utolsóig ugyanolyan feszült figyelemmel követték a nézők, mint napjaink bármelyik akciófilmjét.

Akinek A tolonc után kedve támad többet megtudni Janovics Jenőről, a Hollywoodban is elismert színvonalú kolozsvári filmgyártóról, az este folytatásaként megtekintheti Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmjét.

,,Szakértők és kutatók történeteiből, egy kortárs visszaemlékezéséből, újságcikkek, korabeli kritikák tükrében bontakozik ki a mai néző előtt a magyar filmgyártás egyik úttörőjének életútja: a világi színházigazgató képétől a „mozifalvi” filmgyár alapítójáig, a vagyonos polgártól a minden pénzét a filmbe ölő, eladósodott ismeretterjesztőfilm-rendezőig. Kiderül, hogyan szerzett csúcstechnikát, külföldön tanult filmrendezőket és nemzetközi forgalmazót az első kolozsvári filmek elkészítéséhez, hogy találta fel magát az első világháború után Romániához csatolt Erdélyben, s hogyan kellett később elmenekülnie szülővárosából zsidó származása miatt”. (filmtett.ro)


A Janovics Jenő Napok utolsó estéjén az Opera kedvezményes ajánlattal várja a diákokat és egyetemistákat: ketten egy, 10 lejes jegy árárért tekinthetik meg a filmeket.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE