2015-06-16

FRANCIA VENDÉGMÛVÉSZEK A FIGARÓBAN



Rendkívüli elõadással örvendezteti meg közönségét a Kolozsvári Magyar Opera június 25-én, csütörtökön este fél héttõl! A Franciaországból érkezõ Sébastien Lemoine Almaviva grófot, míg Amélie Robins Susannét alakítja az évad utolsó vígoperájában, Mozart Figaro házasságában. Mindketten az Armel Operafesztivál díjazottjai. Mozart remekét Novák Péter rendezésében láthatja a kolozsvári közönség. Az elõadás karmestere Jankó Zsolt.

Mozart mestermûvében egyetlen perc sem akad, amelyben szegényes vagy jelentéktelen volna a zenei anyag, és a cselekmény lendülete sem törik meg sehol. ,,A Figaro házasságában a részletek a svájci óra mechanizmusának precizitásával illeszkednek össze. Képzeljük el a nagyon finom kis óraszerkezetet egy üveglapon keresztül nézve, ahol minden látszik, minden a szemünk elõtt van. Minden szereplõhöz egy pontosan kigondolt jellem köthetõ, a jelenetekben pedig mesterien tükrözi a zenekari hangzás a szövegben elhangzottakat.” – hangsúlyozta Jankó Zsolt.

Novák Péter kiemelte: ,,Nem újdonság, mintakövetõ fajta a miénk, szocializációnk alapja az alkalmazkodás; igazodunk a csoport érdekeihez, így érték- és mértékrendjéhez egyaránt. Ami valódi nóvum, az a populáció fogalmának, mint entitásnak az átminõsülése, úgynevezett egyéni közösségek halmazára bontva a létezést! A minõséget összevetve a mennyiséggel nagyságrendjében a szemét kap nyilvánosságot az olykor valóban briliáns momentumok nehezen felfedezhetõ kivételeivel szemben. Midõn intézményesített háttér áll a rendelkezésre, könnyen kopik el a morál, egykor valósnak vélt fék és ellensúly masinériája... (...) Így lett a Figaro Reloaded Almaviva grófja a tehetségét nyereségre felváltó többségi tulajdonos, felesége Rosina, egy kiszolgáltatottságot alkohollal kompenzáló áldozat, Cherubino sémáktól a sablonokig szédelgõ kamasz vagy Susanne a lelket, érdeket egyaránt bejáró Nõ... A Férfi pedig Figaro. Úgy, ahogy van. Inasok, szolgák, csicskák és csatlósok egyenes ági leszármazottja, népmesék kortárs hõse, ki ezúttal személyi asszisztensként teljesíti be elvárásainkat az igazságot illetõen. Mert ugyan elbukunk mindahányan, mégis szüntelen a törekvés – õrület, de van bennünk rendszer! Mozart szerint biztosan.”

Ha Mozart Figaróját egyszer is figyelmesen végighallgatjuk, azonnal meg fogjuk érteni, hogy két évszázaddal az elsõ elõadás után még mindig miért ez a világ leggyakrabban elõadott operája.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE