2015-05-05

HÁRY JÁNOS - BEMUTATÓ AZ OPERÁBANKodály Zoltán remek daljátéka, a Háry János bemutatójára kerül sor Szabó Emese rendezésében, csütörtökön, május 14-én 18.30 órától a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadás karmestere Kulcsár Szabolcs.

A
Háry János a Trianon utáni magyar művészet jellegzetes terméke: a magyar nép idealizálva jelenik meg benne, az osztrákokat groteszk módon ugyan, mégis szeretettel ábrázolja, miközben az ostobaként és gyávaként jellemzett franciák – Trianon nemzetének képviselői – ebben a történetben elveszítik a háborút. Háry János ugyanakkor Kodály alteregójának is tekinthető, amit az is alátámaszt, hogy a művet feleségének, Emmának ajánlotta, mégpedig a következő szavakkal: ,,Örzsémnek”. A zeneszerző számára azonban a daljáték főhőse egyben a magyarság szimbóluma is: Kodály szerint Háry ,,maga az életre kelt magyar meseteremtői fantázia, ... nem hazudik: mesét teremt, költő. Amit elmond, soha sem történt meg, de ő átélte, tehát igazabb a valóságnál”.

Szereplők: Sándor Árpád, Sándor Csaba, Egyed Apollónia, Veress Orsolya, Molnár Mária, Székely Zsejke, Ádám János, Pataki Enikő, Hary Judit, Madarász Lóránt, Szilágyi János, Gergely Elek, Marosán Csaba, Rétyi Zsombor, Farkas Loránd, Ádám Éva, Chiuariu Livia, Fülöp Tímea, Mányoki Mária

Díszlettervező: Ralph Zeger
Jelmeztervező: Szabó Emese
Koreográfus: Jakab MelindaFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE