2018-03-01

Hét ajtó száz esztendeje



Idén lesz 100 éve, hogy bemutatták Bartók Béla egyfelvonásos operáját, A kékszakállú herceg várát. Bartók remekét az 1918-as õsbemutató Bánffy Miklós által megalkotott látványterveinek rekonstrukciójával láthatja a közönség március 6-án, kedden este fél héttõl a Kolozsvári Magyar Operában. Az elõadás rendezõje a világhírû film-, színház- és operarendezõ, a Kossuth-díjas Szinetár Miklós. Vezényel: Horváth József.


Az elõadás címszerepében György Levente énekmûvészt láthatja a nagyérdemû. A Magyar Opera egykori nagybõgõse örömmel tér vissza Kolozsvárra. Ezúttal, mint énekes szeretne bemutatkozni a közönségnek.


György Levente 1993-tól nyolc éven át nagybõgõzött az opera zenekarában. Énekhangját a svájci nemzeti operaiskolában (Schweizer Opernstudio) tökéletesítette.

Öt éven át a svájci Biel Solothurn-i színház szólistája volt.

2011-ben a németországi Theater für Niedersachsen alkalmazta Hildesheim-ban szólistának, basszbariton szerepkörre. Tizenkét-éves operaénekesi pályafutása alatt több mint negyvenöt operaszerepet formált meg.

Fontosabb szerepei Németországban: Verdi Falstaffjának és Donizetti Don Pasqualéjának címszerepei, Wagner A bolygó hollandi címû mûvében Dalandot, míg Offenbach Hoffmann meséiben a négy gonoszt alakítja. Továbbá Beethoven Fideliójában Roccót, az Aidában Ramphist játssza, Mozart remekében a Don Giovanniban Leporellót, Smetana Eladott menyasszonyában Kecalt formálja meg.

Bartók Béla és Balázs Béla világhírû operája férfi és nõ kapcsolatának különbözõ rétegeibe, állomásaiba enged betekinteni.

Az elõadásra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétfõn, szerdán és pénteken 10-16 óra között, kedden és csütörtökön 13-19 óra között, illetve az elõadások elõtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).









Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE