2018-01-16

Izgalmas meseopera KolozsváronAz Árgyélus királyfi kiváló alkalmat nyújt arra, hogy az óvodások és a kisiskolások először találkozzanak az opera világával. Tóth Péter zeneszerző, Schlanger András és Bognár Róbert librettisták, valamint a versek szerzője, Várady Szabolcs, az azonos című népmeséből ihletődtek, az előadás azonban több, mint a történet egyszerű újramesélése. Letisztult a népmese néhol homályos, elvarratlan szálakat is tartalmazó szerkezete, az előadás a fiatal célközönség érdeklődését, igényeit figyelembe véve aktualizálja a történetet. A népmese passzív, megmentésre váró Tündérszép Ilonája például a feldolgozásban aktív szereplővé válik, utalásként a nők társadalomban betöltött szerepének megváltozására. Napjainkban a kislányokra is önálló döntések várnak felnőttkoruktól, szabadon alakítják sorsukat, és szerelmükkel együtt birkóznak meg a mindennapok megpróbáltatásaival. A történet tanulsága azonban nem utasítja maga mögé a cselekményt, az izgalmat, a humort, a varázslatot. Ahogy a szerzők is fogalmaznak: az Árgyélus királyfi „hanyagolja a didaxist, ám annál inkább él a humor eszközével.”

Az előadás szereplői: Maneszes Márton, Pop Bianca, Gergely Arnold, Nagy Szilvia Klára, Peti Tamás Ottó, Vigh Ibolya, Rétyi Zsombor, Varga Attila, Varga János, Pataki Enikő, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Farkas Loránd, Kerekes Mária, Popovici Zsófia, Plesa Róbert, Rigmányi István, Naphegyi Béla, Dula Gyöngyi, Szakács Ágnes, Kovács Ferenc, valamint Ábrahám Dóra, Müller Tibor, Rázmán Orsolya, Szélyes Nóra, Szélyes Panna, Zágoni Ákos

Az előadás létrehozásában Albu István rendező és Jankó Zsolt karmester alkotótársai voltak: Tenkei Tibor (díszlettervező), Bocskai Gyopár (jelmeztervező), Jakab Melinda (koreográfus).

A Kolozsvári Magyar Opera előadása január 21-én, vasárnap 11 órától lesz megtekinthető az Opera nagytermében.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE