2015-11-02

Janovics Jenő NapokNovember 5-én, csütörtökön kezdődik a Kolozsvári Magyar Opera többnapos rendezvénye, a Janovics Jenő Napok, amelynek keretében a 70 éve elhunyt színházigazgatónak, rendezőnek, filmgyárosnak állít emléket az Opera.

Szép Gyula, igazgató az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: ,,A tavalyi Bánffy Miklós Napok sikerén felbuzdulva döntöttük el, hogy november 5-10. között hasonló eseményt szervezünk az Operában. Hozzátette: két jelentős kulturális intézményt is bevontak a minifesztivál szervezésébe, így a Kolozsvári Állami Magyar Színházat és a Kolozsvári Román Nemzeti Operát.

A román operát Florica Jalbă, művészeti titkár képviselte, aki a Kolozsvári Román Nemzeti Operában szervezett operagáláról számolt be: ,,Nagy izgalommal várjuk a Janovics Jenő tiszteletére rendezett gálát, amelyen mindkét társulat szólistái fellépnek”.

Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője elmondta, nagy örömmel vesznek részt az Opera kezdeményezte eseményen. Hangsúlyozta: Janovics Jenő az összekötő kapocs a kolozsvári zenés és prózai színház között. Zsenialitása abban rejlett hogy számára az önmegvalósítás és a közösségi értékek kiteljesítése ugyanazt jelentette. ,,Janovics igazi modern, igen, kivételesen szabad ember volt” - állította.

A november 8-ai Szívem szeret című operettparádé bemutatója kapcsán Selmeczi György, az előadás rendezője elmondta:,,Annak a belátásnak próbálunk emléket állítani, ahogyan Janovics a magyar színházi tradícióhoz viszonyult”.

Szép Gyula kiemelte: ,,Salat Zakariás Erzsébet színháztörténész hosszú évek kutatómunkájának eredményét teszi közzé a Janovics Jenő című tanulmánykötetben, illetve mutatja be kiállítás formájában a közönségnek”. ,,Egy 130 oldalas tanulmánykötetet készülünk bemutatni. A látványosabb tárgyi emlékeket pedig az Opera előcsarnokában láthatja majd a közönség” - tette hozzá Salat Zakariás Erzsébet.

 

 PROGRAM

2015. november 5., 17:00

JANOVICS JENŐ – KIÁLL§TÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

Összeállította és szerkesztette: Salat Zakariás Erzsébet

Közreműködik Laczkó Vass Róbert és Szép András

 

2015. november 5., 18:30

Erkel Ferenc

BÁNK BÁN

Opera három felvonásban 

Vezényel: Incze G. Katalin

Rendező: Dehel Gábor

 

2015. november 6., 18:30

OPERAGÁLA

Vezényel : Jankó Zsolt

Helyszín: Kolozsvári Román Nemzeti Opera


2015. november 6., 19:00

William Shakespeare

JULIUS CAESAR

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása

Rendező: Silviu Purcărete

 

2015. november 8., 19:00

 SZÍVEM SZERET

operettparádé Janovics Jenő emlékére

Írta Demény Péter és Selmeczi György

Vezényel: Kulcsár Szabolcs

Rendező: Selmeczi György

 

2015. november 10., 20:00

Kertész Mihály

A TOLONC

Filmvetítés élőzenei kísérettel

Vezényel: Kulcsár Szabolcs

 

Zágoni Bálint

JANOVICS JENŐ, A MAGYAR PATHÉ

FilmvetítésFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE