2016-01-10

,,Kacagj bajazzó!”Ruggero Leoncavallo a Bajazzókban (1892) az elkeseredett férjet, a hűtlen asszonyt, az árulkodó művésztársat és az elutasított szeretőt már­-már félelmetesen valóságossá formálja. A bohóc Caniót (Hector Lopez) és az operát leginkább az ,,Öltsd fel zekédet..... Kacagj bajazzó!”, az önsajnálat e hátborzongató kitörése okán szokták ünnepelni. A csábító Nedda (Egyed Apollónia), a visszataszító Tonio (Sándor Árpád), a mélységesen ellenszenves Silvio (Fülöp Márton), az agyafúrt Peppe (Ștefan Korch) biztosítják a cselekmény állandó izzását. Leoncavallo műve a verizmus megdicsőülése: ennyire intenzív érzéseket ritkán sikerült ilyen rövid időbe sűríteni.

Megalakulása óta a Magyar Opera színpadán kisebb-nagyobb szünetekkel, de állandóan jelen volt Leoncavallo remekműve. Már a Prológus is, amely a verizmus pamfletjének tekinthető, arra hívja fel a figyelmet, hogy a művész is érző ember, aki szeret, féltékeny, bosszúálló, de mindenek előtt kiszolgáltatott. A hajdani commedia dell’arte ismert történetét látjuk kibontakozni a színpadon, de mindezt nemcsak a „színház a színházban”, azaz színpadi játékként, hanem a valóságban is.

Az előadást január 14-én, csütörtökön este 18.30 órától láthatja-hallhatja a közönség a Kolozsvári Magyar Opera színpadán. A produkció rendezője Szabó Emese, karmestere Horváth József.

Az előadásra kedvezményes ajánlattal várja az Opera a diákokat: két személy tekintheti meg a produkciót egy, 10 lejes jegy áráért.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE