2015-06-02

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS A HATTYÚK TAVA ÉS A CORRER O FADO APROPÓJÁNKerekasztal-megbeszélésre hívta a sajtó képviselőit 2015. június 3-án, szerdán a Kolozsvári Magyar Opera vezetősége, amelynek során Daniel Cardoso, portugál rendező személyesen szerette volna beavatni az érdeklődőket az általa rendezett A hattyúk tava és Correr o Fado előadások kulisszatitkaiba. Az Opera emeleti előcsarnokában tartott megbeszélésen részt vett Daniel Cardoso rendező-koreográfus, Dan Sorin a STEPS – Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál igazgatója és Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta kiváló előadást láthattak a nézők kedden a portugálok előadásában. ,,A hattyúk tava újszerű, merész feldolgozásban került színpadra, úgy, hogy ugyanakkor a valódi történet sem sérült és sikerült megőrizni annak igazi értékét, nagyszerűségét”.

Dan Sorin fesztiváligazgató hangsúlyozta: ,,Annak ellenére, hogy sokan úgy képzelik, hogy a táncszínház a színpadi műfajok Hamupipőkéje, biztosan állíthatjuk, hogy mindegyik színpadi műfaj hozzáadja azt, ami belőle a legjobb, ugyanakkor egy új minőség születésének lehetünk a tanúi, amely a maga összetettségében értéktöbbletet hoz létre, és fölötte áll az előbbieknek”.

Daniel Cardoso rendező-koreográfus elmondta, azért helyezte át A hattyúk tava történetét egy őrültek házába, hogy a mai néző számára is könnyebben átélhető legyen a darab. Az előadás a klasszikus történet modernizált vízióját mutatta meg. A látomásszerű poétikai interpretációban az elmegyógyintézetet bizarr lények lakják, akik valójában az emberi hiányosságok és erények megtestesítői. Elmondta: ,,A hattyúk tava története tulajdonképpen egy tündérmese. Úgy érzem, bizonyos mértékben őrültnek kell lenned ahhoz, hogy hattyúvá változz”.

A Correr o Fado kapcsán kiemelte: ,,Az alapötlet az volt, hogy az álom és a valóság között legyen átjárás. A Correr a Fado a sorson átvezető, a beteljesülés felé tartó életutat jelent, miközben maga a fado egy portugál zenei műfaj, amelynek életérzése egyszerre fejez ki vágyakozást, nosztalgiát, fájdalmat, de amely egyben magában hordozza a szerelem és a boldogság lehetőségét is.”.


A portugál Quorum Ballet Társulat Correr o Fado című előadására június 4-én 19.00 órakor kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE