2015-06-02

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS A HATTYÚK TAVA ÉS A CORRER O FADO APROPÓJÁN



Kerekasztal-megbeszélésre hívta a sajtó képviselõit 2015. június 3-án, szerdán a Kolozsvári Magyar Opera vezetõsége, amelynek során Daniel Cardoso, portugál rendezõ személyesen szerette volna beavatni az érdeklõdõket az általa rendezett A hattyúk tava és Correr o Fado elõadások kulisszatitkaiba. Az Opera emeleti elõcsarnokában tartott megbeszélésen részt vett Daniel Cardoso rendezõ-koreográfus, Dan Sorin a STEPS – Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál igazgatója és Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója köszöntötte a jelenlévõket, majd elmondta kiváló elõadást láthattak a nézõk kedden a portugálok elõadásában. ,,A hattyúk tava újszerû, merész feldolgozásban került színpadra, úgy, hogy ugyanakkor a valódi történet sem sérült és sikerült megõrizni annak igazi értékét, nagyszerûségét”.

Dan Sorin fesztiváligazgató hangsúlyozta: ,,Annak ellenére, hogy sokan úgy képzelik, hogy a táncszínház a színpadi mûfajok Hamupipõkéje, biztosan állíthatjuk, hogy mindegyik színpadi mûfaj hozzáadja azt, ami belõle a legjobb, ugyanakkor egy új minõség születésének lehetünk a tanúi, amely a maga összetettségében értéktöbbletet hoz létre, és fölötte áll az elõbbieknek”.

Daniel Cardoso rendezõ-koreográfus elmondta, azért helyezte át A hattyúk tava történetét egy õrültek házába, hogy a mai nézõ számára is könnyebben átélhetõ legyen a darab. Az elõadás a klasszikus történet modernizált vízióját mutatta meg. A látomásszerû poétikai interpretációban az elmegyógyintézetet bizarr lények lakják, akik valójában az emberi hiányosságok és erények megtestesítõi. Elmondta: ,,A hattyúk tava története tulajdonképpen egy tündérmese. Úgy érzem, bizonyos mértékben õrültnek kell lenned ahhoz, hogy hattyúvá változz”.

A Correr o Fado kapcsán kiemelte: ,,Az alapötlet az volt, hogy az álom és a valóság között legyen átjárás. A Correr a Fado a sorson átvezetõ, a beteljesülés felé tartó életutat jelent, miközben maga a fado egy portugál zenei mûfaj, amelynek életérzése egyszerre fejez ki vágyakozást, nosztalgiát, fájdalmat, de amely egyben magában hordozza a szerelem és a boldogság lehetõségét is.”.


A portugál Quorum Ballet Társulat Correr o Fado címû elõadására június 4-én 19.00 órakor kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE