2017-06-17

Kezdődik a Jazz in the Park fesztiválHétfőn kezdődnek a Jazz in the Park 2017 koncertjei a Magyar Operában,
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Dhafer Youssef és Susana Baca fellépésével

Már csak pár nap van hátra a Jazz in the Park Fesztivál kezdetéig, amely három rendkívüli koncerttel indul a Kolozsvári Magyar Operában. A június 26-án rajtoló Fesztivál V. kiadását, amelyre a jegyek és bérletek már megvásárolhatók, Dhafer Youssef, Susana Baca és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra hírneves művészei fémjelzik. Ahogyan azt már tavaly előre jelezték, a Fesztivál szervezői idén is újabb zenei kihívásokkal próbálnak a kortárs jazz neves előadóit kedvelők elvárásainak megfelelni.

„A nagytermi fizetős elődások bevezetése levehővé teszi, hogy évről évre nevesebb művészeket hívjunk meg, magasabb nézőszámot érjünk el, ezáltal igazán komoly szereplőivé legyünk a hazai jazz világának. A Fesztivál helyszíneinek bővítése a város különböző pontjain fontos lépés a Jazz in the Park Fesztivál struktúráját és jövőjét tekintve." - tájékoztat Alin Vaida, a Fesztivál igazgatója.

Dhafer Youssef a jazz és világzene műfajainak úttörője.

Daher Yousef zeneszerző az arab jellegű zene egyik fontos képviselője. A BBC World Music Awards kétszeres díjazottja (2003, 2006), világszerte több, mint 50 ezer eladott lemez öregbíti hírnevét. A világ valamennyi jelentős jazz-fesztiváljának színpadán fellépett már (Montreux, North Sea Jazz, Oslo , Umbria) - és olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Paolo Fresu, Omar Sosa vagy Tigran Hamasyan.

"Az a mi küldetésünk, hogy évről évre olyan jelentős művészekkel lepjük meg a közönségünket, akiket érdemes meghallgatni, de kevésbé ismertek Romániában. Az említett három művész is közéjük tartozik, bár hazánkban már számos rajongójuk van." - mondja a Jazz in the Park Fesztivál igazgatója, Alin Vaida.

Dhafer Youssef a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel június 27-én, a Jazz in the Park keretében. Jegyek elővételben az evenim.ro és a biletmaster.ro honlapjain: https://goo.gl/9pxwBU.

Video: Dhafer Youssef: https://www.youtube.com/watch?v=eJwSZIajEvI

Susana Baca - kultúrától a politikáig - két Latin Grammy-díj.
Susana Esther Baca de la Colina minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb zenész, aki ezidáig a Jazz in the Park Fesztiválon részt vett. Perui származású énekművész és zenetanár. Kétszerres Latin Grammy-díjas: 2002-ben a legjobb folk-albumnak járó díjat, 2011-ben pedig az éve lemezeéért járó díjat vehette át. A perui kultúra művelőjeként épített politikai karriert, 2011-ben pedig Peru kulturális miniszterévé nevezték ki.
Dhafer Youssef a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel június 28-án, a Jazz in the Park keretében. Jegyek elővételben az evenim.ro és a biletmaster.ro honlapjain: https://goo.gl/mX5FKf.

Video: Susana Baca: https://www.youtube.com/watch?v=ixJjpdti9jY

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra - a klezmer, a jazz manouche és a roma muzsika nomádjai

A Jazz in the Park fesztiválnyitó koncertjén a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra lép fel június 26-án a Kolozsvári Magyar Operában. Az együttes először jár Romániában, tagjai pedig Európa különböző régióiból, Szerbiából, Ukrajnából, Franciaorszából, Spanyolországból, Olaszországból és Görögországból verbuválódtak. Zenéjükben különböző stílusok ötvöződnek, legfőképen klezmer, jazz manouche és tradicionális roma muzsika. A zene nomádjaiként mutatkoznak be. Első lemezüket önerőből készítették el 2003-ban, amelyre külső segítséget semilyen kiadótól nem kaptak.

Saját feldolgozásban mutatták be 2015-ben a roma muzsika egyik legismertebb, Djelem, Djelem című dalát, mely több, mint négy és fél millió letöltést ért meg a Youtube videómegosztó portálon.

Jegyek elővételben a a Jazz in the Park 2017 fesztiválnyitó koncertjére itt: https://goo.gl/mcQYbz.

Video: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra: https://youtube.com/watch?v=LCUv9W0ViRc

Jegyek és bérletek mindhárom koncertre vásárolhatók a biletmaster.ro honlapján, illetve az Eventim hálózatában. Jegyárak: I. kategória - 110 lej, II. kategória - 90 lej. Mindhárom koncertre érvényes bérleti díjak: I. kategória - 270 lej, II. kategória - 220 lej: https://goo.gl/lZmjil.

Így bővül a Jazz in the Park 2017-ben

A Jazz in the Park ebben az évben tovább fejlődik és bővül: Kiterjed az egész városra, prioritásait pedig a zenei, nagyságrendi és közösségi szempontok szerint határozza meg. Koncertjeinek sorozatában a jazz műfajának jeles képviselőit mutatja be. A Fesztivál egyik projektje, a Jazz in the Street keretében a város központjában számos szabadtéri megjelenésre kerül sor. Tematikus szórakozási lehetőségek és közösségi alkalmak egyaránt szerepelnek a Fesztivál programjában. A Fesztivál hagyományainak megfelelően továbbra is a Sétatér és a Szamos-part lesznek a főbb helyszíneink.

Neves fellépők a Fesztiválon: Vintage Trouble (USA) először Romániában, Dhafer Youssef, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Jojo Mayer & Nerve, Skalpel, Susana Baca, Viva Vox Choir, Tatran, Mammal Hands, Hidden Orchestra, sZempöl Offchestra, Koszika and the HotShots és még sokan mások.

A Jazz in the Park Feszivál Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa közreműködésével valósul meg. Támogatók: a Nemzeti Kulturális Alap Adminisztráció, a Staropramen, mint a Fesztivál hagyományos partnere, a Román Kereskedelmi Bank és a kolozsvári Daisler Print House . A Jazz in the Park figyelmükbe ajánlja a Almdudlert, mint a legegészségesebb üdítő italt. További támogatók: Alexandrion Group, E.ON Business Services, Bosch és Betfair.
A Jazz in the Park Fesztivál június 26. és július 2. között kerül mergendezésre Kolozsváron. Jegyeket és bérleteket bocsát ki a Kolozsvári Magyar Operában zajló eseményekre, továbbá ingyenes koncertekre hívja közönségét és támogatói jegyek megvásárlására biztosít lehetőséget a Jazz in the Park Alap fentartása érdekébe. Helyszínek: Sétatér, Szamos-part és más helyszínek, amelyeket hamarosan megnevezünk.

Részletes információk a jegyekről, bérletekről, helysszínekről és fellépő művészekről itt: www.jazzinthepark.ro.