2017-06-17

Kezdõdik a Jazz in the Park fesztivál



Hétfõn kezdõdnek a Jazz in the Park 2017 koncertjei a Magyar Operában,
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Dhafer Youssef és Susana Baca fellépésével

Már csak pár nap van hátra a Jazz in the Park Fesztivál kezdetéig, amely három rendkívüli koncerttel indul a Kolozsvári Magyar Operában. A június 26-án rajtoló Fesztivál V. kiadását, amelyre a jegyek és bérletek már megvásárolhatók, Dhafer Youssef, Susana Baca és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra hírneves mûvészei fémjelzik. Ahogyan azt már tavaly elõre jelezték, a Fesztivál szervezõi idén is újabb zenei kihívásokkal próbálnak a kortárs jazz neves elõadóit kedvelõk elvárásainak megfelelni.

„A nagytermi fizetõs elõdások bevezetése levehõvé teszi, hogy évrõl évre nevesebb mûvészeket hívjunk meg, magasabb nézõszámot érjünk el, ezáltal igazán komoly szereplõivé legyünk a hazai jazz világának. A Fesztivál helyszíneinek bõvítése a város különbözõ pontjain fontos lépés a Jazz in the Park Fesztivál struktúráját és jövõjét tekintve." - tájékoztat Alin Vaida, a Fesztivál igazgatója.

Dhafer Youssef a jazz és világzene mûfajainak úttörõje.

Daher Yousef zeneszerzõ az arab jellegû zene egyik fontos képviselõje. A BBC World Music Awards kétszeres díjazottja (2003, 2006), világszerte több, mint 50 ezer eladott lemez öregbíti hírnevét. A világ valamennyi jelentõs jazz-fesztiváljának színpadán fellépett már (Montreux, North Sea Jazz, Oslo , Umbria) - és olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Paolo Fresu, Omar Sosa vagy Tigran Hamasyan.

"Az a mi küldetésünk, hogy évrõl évre olyan jelentõs mûvészekkel lepjük meg a közönségünket, akiket érdemes meghallgatni, de kevésbé ismertek Romániában. Az említett három mûvész is közéjük tartozik, bár hazánkban már számos rajongójuk van." - mondja a Jazz in the Park Fesztivál igazgatója, Alin Vaida.

Dhafer Youssef a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel június 27-én, a Jazz in the Park keretében. Jegyek elõvételben az evenim.ro és a biletmaster.ro honlapjain: https://goo.gl/9pxwBU.

Video: Dhafer Youssef: https://www.youtube.com/watch?v=eJwSZIajEvI

Susana Baca - kultúrától a politikáig - két Latin Grammy-díj.
Susana Esther Baca de la Colina minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb zenész, aki ezidáig a Jazz in the Park Fesztiválon részt vett. Perui származású énekmûvész és zenetanár. Kétszerres Latin Grammy-díjas: 2002-ben a legjobb folk-albumnak járó díjat, 2011-ben pedig az éve lemezeéért járó díjat vehette át. A perui kultúra mûvelõjeként épített politikai karriert, 2011-ben pedig Peru kulturális miniszterévé nevezték ki.
Dhafer Youssef a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel június 28-án, a Jazz in the Park keretében. Jegyek elõvételben az evenim.ro és a biletmaster.ro honlapjain: https://goo.gl/mX5FKf.

Video: Susana Baca: https://www.youtube.com/watch?v=ixJjpdti9jY

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra - a klezmer, a jazz manouche és a roma muzsika nomádjai

A Jazz in the Park fesztiválnyitó koncertjén a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra lép fel június 26-án a Kolozsvári Magyar Operában. Az együttes elõször jár Romániában, tagjai pedig Európa különbözõ régióiból, Szerbiából, Ukrajnából, Franciaorszából, Spanyolországból, Olaszországból és Görögországból verbuválódtak. Zenéjükben különbözõ stílusok ötvözõdnek, legfõképen klezmer, jazz manouche és tradicionális roma muzsika. A zene nomádjaiként mutatkoznak be. Elsõ lemezüket önerõbõl készítették el 2003-ban, amelyre külsõ segítséget semilyen kiadótól nem kaptak.

Saját feldolgozásban mutatták be 2015-ben a roma muzsika egyik legismertebb, Djelem, Djelem címû dalát, mely több, mint négy és fél millió letöltést ért meg a Youtube videómegosztó portálon.

Jegyek elõvételben a a Jazz in the Park 2017 fesztiválnyitó koncertjére itt: https://goo.gl/mcQYbz.

Video: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra: https://youtube.com/watch?v=LCUv9W0ViRc

Jegyek és bérletek mindhárom koncertre vásárolhatók a biletmaster.ro honlapján, illetve az Eventim hálózatában. Jegyárak: I. kategória - 110 lej, II. kategória - 90 lej. Mindhárom koncertre érvényes bérleti díjak: I. kategória - 270 lej, II. kategória - 220 lej: https://goo.gl/lZmjil.

Így bõvül a Jazz in the Park 2017-ben

A Jazz in the Park ebben az évben tovább fejlõdik és bõvül: Kiterjed az egész városra, prioritásait pedig a zenei, nagyságrendi és közösségi szempontok szerint határozza meg. Koncertjeinek sorozatában a jazz mûfajának jeles képviselõit mutatja be. A Fesztivál egyik projektje, a Jazz in the Street keretében a város központjában számos szabadtéri megjelenésre kerül sor. Tematikus szórakozási lehetõségek és közösségi alkalmak egyaránt szerepelnek a Fesztivál programjában. A Fesztivál hagyományainak megfelelõen továbbra is a Sétatér és a Szamos-part lesznek a fõbb helyszíneink.

Neves fellépõk a Fesztiválon: Vintage Trouble (USA) elõször Romániában, Dhafer Youssef, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Jojo Mayer & Nerve, Skalpel, Susana Baca, Viva Vox Choir, Tatran, Mammal Hands, Hidden Orchestra, sZempöl Offchestra, Koszika and the HotShots és még sokan mások.

A Jazz in the Park Feszivál Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa közremûködésével valósul meg. Támogatók: a Nemzeti Kulturális Alap Adminisztráció, a Staropramen, mint a Fesztivál hagyományos partnere, a Román Kereskedelmi Bank és a kolozsvári Daisler Print House . A Jazz in the Park figyelmükbe ajánlja a Almdudlert, mint a legegészségesebb üdítõ italt. További támogatók: Alexandrion Group, E.ON Business Services, Bosch és Betfair.
A Jazz in the Park Fesztivál június 26. és július 2. között kerül mergendezésre Kolozsváron. Jegyeket és bérleteket bocsát ki a Kolozsvári Magyar Operában zajló eseményekre, továbbá ingyenes koncertekre hívja közönségét és támogatói jegyek megvásárlására biztosít lehetõséget a Jazz in the Park Alap fentartása érdekébe. Helyszínek: Sétatér, Szamos-part és más helyszínek, amelyeket hamarosan megnevezünk.

Részletes információk a jegyekrõl, bérletekrõl, helysszínekrõl és fellépõ mûvészekrõl itt: www.jazzinthepark.ro.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE