2016-03-02

KOLOZSVÁRON A VILÁGHÍRÛ GYÕRI BALETT



Március 12-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel a Gyõri Balett. A világhírû társulat a STEPS - Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál meghívására vendégszerepel a kincses városban a Generációk címû kétrészes elõadással.

A 2014-ben bemutatott produkció a világ zeneirodalmának két meghatározó alkotásából inspirálódott: „Az elõadás két darabja a Bolero és a Carmina Burana, két emblematikus mû, hiszen ezekkel indult a társulat pályafutása, és talán ezeket táncoltuk a legtöbbször. Most újragondoljuk ezeket az alkotásokat, Lukács András személyében a bécsi Staatsoper kitûnõ fiatal szólótáncosa és koreográfusa, valamint egy érett alkotó, Vámos György készített koreográfiát” – nyilatkozta a bemutató kapcsán Kiss János, a gyõri társulat vezetõje.

A Bolero, a koreográfus elmondása szerint „cselekmény nélküli darab”, amelyben tíz nõi és tíz férfi táncos azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételû, sötét báli jelenetet érzékeltetni. A monoton, visszatérõ motívumokból építkezõ, ám egyre fokozódó zenével összhangban a koreográfia is egyre bonyolódik: a koreográfia összetettebbé válik, a létszám növekszik, a térformák pedig egyre gyakrabban váltakoznak.

Az elõadás második részében a Carmina Burana közismert O, Fortuna kiáltása is felcseng: ez egyszerre szimbolizálja az emberi élet hullámvölgyeit, valamint a férfi és nõ, öreg és fiatal feszültséggel teli harcát, amelyet Vámos György koreográfiája jelenít meg.

Az 1979-ben alapított Gyõri Balett egyike Európa legrégebbi és legnagyobb tiszteletnek és elismerésnek örvendõ társulatainak, ugyanakkor legmeghatározóbb együttese a magyar táncéletnek. Repertoárjuk felöleli a táncmûvészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettõl a kortárs táncig, vagy a kísérletezõ projektekig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig. Felléptek már a világ legnagyobb színpadain a milánói Scalától a seuli Olimpiai Játékokig. Turnéztak már Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Angliában, Kínában, Oroszországban, Amerikában is.

A Steps Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál keretében sorra kerülõ Generációk c. elõadás szervezõje a European Foundation for Urban Culture egyesület, melynek partnere a Kolozsvári Magyar Opera. Az elõadás Norvégia, Izland, Liechtstein és Románia Kormánya által finanszírozott projekt része.

Jegyek kaphatók a Magyar Opera jegypénztáránál (nyitvatartás: H-P 13-19), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon: https://www.biletmaster.ro/ron/Event/47002979/Generatii:-Bolero-si-Carmina-Burana










Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE