2016-03-02

KOLOZSVÁRON A VILÁGHÍRŰ GYŐRI BALETTMárcius 12-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lép fel a Győri Balett. A világhírű társulat a STEPS - Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál meghívására vendégszerepel a kincses városban a Generációk című kétrészes előadással.

A 2014-ben bemutatott produkció a világ zeneirodalmának két meghatározó alkotásából inspirálódott: „Az előadás két darabja a Bolero és a Carmina Burana, két emblematikus mű, hiszen ezekkel indult a társulat pályafutása, és talán ezeket táncoltuk a legtöbbször. Most újragondoljuk ezeket az alkotásokat, Lukács András személyében a bécsi Staatsoper kitűnő fiatal szólótáncosa és koreográfusa, valamint egy érett alkotó, Vámos György készített koreográfiát” – nyilatkozta a bemutató kapcsán Kiss János, a győri társulat vezetője.

A Bolero, a koreográfus elmondása szerint „cselekmény nélküli darab”, amelyben tíz női és tíz férfi táncos azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni. A monoton, visszatérő motívumokból építkező, ám egyre fokozódó zenével összhangban a koreográfia is egyre bonyolódik: a koreográfia összetettebbé válik, a létszám növekszik, a térformák pedig egyre gyakrabban váltakoznak.

Az előadás második részében a Carmina Burana közismert O, Fortuna kiáltása is felcseng: ez egyszerre szimbolizálja az emberi élet hullámvölgyeit, valamint a férfi és nő, öreg és fiatal feszültséggel teli harcát, amelyet Vámos György koreográfiája jelenít meg.

Az 1979-ben alapított Győri Balett egyike Európa legrégebbi és legnagyobb tiszteletnek és elismerésnek örvendő társulatainak, ugyanakkor legmeghatározóbb együttese a magyar táncéletnek. Repertoárjuk felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig, vagy a kísérletező projektekig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig. Felléptek már a világ legnagyobb színpadain a milánói Scalától a seuli Olimpiai Játékokig. Turnéztak már Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Angliában, Kínában, Oroszországban, Amerikában is.

A Steps Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál keretében sorra kerülő Generációk c. előadás szervezője a European Foundation for Urban Culture egyesület, melynek partnere a Kolozsvári Magyar Opera. Az előadás Norvégia, Izland, Liechtstein és Románia Kormánya által finanszírozott projekt része.

Jegyek kaphatók a Magyar Opera jegypénztáránál (nyitvatartás: H-P 13-19), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon: https://www.biletmaster.ro/ron/Event/47002979/Generatii:-Bolero-si-Carmina-Burana


Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE