2018-02-09

Közkívánatra - Háry újra színpadon



A nagy érdeklõdésre való tekintettel újra mûsorra tûzte február 15-én 18 órától Kodály Zoltán Háry János címû daljátékát a Kolozsvári Magyar Opera.

Kodály 1926-ban így nyilatkozott a Háry-ról: ,,Mihelyt Háry megszólal, kezdõdik a mese. Ez a kulcsa a darab Háry-jának, akiben Garay elmúlhatatlan obsitosa is megvan, de több annál. Sokkal több, mint egy jóízû genre-alak, mint egy magyar miles gloriosus: õ maga az életre kelt magyar mesetermõ fantázia. Nem hazudik: mesét teremt; költõ. Amit elmond soha sem történt meg, de õ átélte, tehát igazabb a valóságnál. Zenében is ilyesvalami kellett a darabhoz, nem tudom, mennyire sikerült. De tudom, hogy jók a szereplõk dalai. Egytõl-egyig a néphagyományból valók, egy-két órai utazás árán ma is hallhatók falun. Minden egyéni líránál alkalmasabbak arra, hogy lírai hitel erejével hassanak a szereplõk ajkán.”

A csütörtöki elõadás szereplõi: Sándor Csaba, Egyed Apollónia, Molnár Mária, Ádám János, Pataki Enikõ, Madarász Lóránt, Szilágyi János, Gergely Elek, Rétyi Zsombor, Antal Lívia, Ádám Éva

Az elõadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétfõn, szerdán és pénteken 10-16 óra között, kedden és csütörtökön 13-19 óra között, illetve az elõadások elõtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE