2016-10-09

Mágnás Miska – a 2016/2017-es évad új bemutatója az operában



Új bemutatóra kerül sor csütörtökön, október 13-án este fél héttõl a Magyar Operában. A társulat Béres László rendezésében Szirmai Albert Mágnás Miska címû operettjét mutatja be a nagyszínpadon. Az elõadást Kulcsár Szabolcs dirigálja.

,,Tartózkodtunk a direkt aktualizálástól, sõt, korban is visszahelyeztük a történetet a huszadik század elejére – ám éppen ennek köszönhetõen válik kortalanná, örök érvényûvé az elõadás. A jól ismert dalok, a mára már klasszikussá vált replikák, helyzetek megmaradtak, mindez azzal a céllal, hogy a szórakoztatás mellett gondolatébresztésre is lehetõséget teremtõ elõadás szülessen. Az operett szórakoztató mûfaj, de létrejötte mögött már megírása pillanatában is gondolatiság, üzenet rejtõzik. Úgy tûnhet, hogy „halott mûfaj”, hiszen az utóbbi évtizedekben nem íródtak új operettek. Az elõadás alkotóinak feltett szándéka bebizonyítani, hogy ez téves felfogás, hiszen minden kornak megvan az eszköztára ahhoz, hogy érvényesen színpadra vigyen száz vagy akár több száz éves mûveket is. Ezt keressük a Mágnás Miskában: túl a szöveg színrevitelén, elsõsorban a paródia, a gag és a stilizáció eszközeivel bizonyítjuk be, hogy ma is lehet érvényes operett-elõadást színpadra állítani” – nyilatkozta Béres László rendezõ.

Az elõadásban Mányoki László, Székely Zsejke, Fülöp Tímea, Chiuariu Lívia, Farkas Loránd, Szabó Levente, Mányoki Mária, Hary Judit, Jordán Éva, Ádám János, Madarász Lóránt, Balázs Borbála, Vigh Ibolya, Rétyi Zsombor, Gergely Elek és Venczel Péter látható.

Az elõadás létrehozásában a rendezõ alkotótársai voltak: Tasnády–Sáhi Péter dramaturg, Lõrincz Gyula díszlettervezõ, Ledenják Andrea jelmeztervezõ, Jakab Melinda koreográfus, Kulcsár Szabolcs karigazgató, Barabás Sándor és Ferenczi Endre hangversenymesterek, Incze G. Katalin, Nagy Ibolya, Nagy Gergõ korrepetitorok.

Az elõadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, és elõadások elõtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

Következõ elõadás: 2016. október 16., 11 óra







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE