2014-09-26

Média Kiválóság díjjal tüntették ki Szép Gyula operaigazgatót



Tizenegyedik alkalommal adták át a Média Kiválóság díjait szeptember 25-én Kolozsváron. Az Amaprenta Advertising és a Telekom által felajánlott díjakat olyan kolozsvári személyek kapják meg, akik jelentõsen hozzájárulnak Kolozsvár közösségi és kulturális életének épüléséhez.
A szervezõk minden évben felkérik a helyi sajtóorgánumokat, hogy jelöljenek egy erre a díjra méltó személyt vagy intézményt. A Paprika Rádió vezetõtanácsa a felkérésnek eleget téve, Szép Gyulát, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatóját javasolta az elismerésre. A díjátadáson Eckstein-Kovács Péter, a Paprika Rádió igazgatótanácsának elnöke laudációjában kifejtette, nem véletlen ez a választás, hiszen Szép Gyula az az ember, akinek szakmai pályafutását végigkísérte a közösségépítés és kulturális értékek ápolása, erõsítése. Tanárként, zenészként, múzeumigazgatóként is ezek az elvek határozták meg munkáját. Az Operában végigjárva a ranglétra minden fokát, rátermettségének és nyitottságának köszönhetõen tudását igazgatóként is kiválóan tudta érvényesíteni. Vezetése alatt a Kolozsvári Magyar Opera társulatában generációváltásra került sor, az intézmény nemcsak mûsorkínálatában, hanem arculatában is megújult. Mindez, jelentõsen hozzájárult a kolozsvári kultúrélet felpezsdítéséhez.
Szép Gyula 1988-tól a Kolozsvári Magyar Opera mûvészeti irányítójaként támogatta (világviszonylatban elsõként!), a magyar nemzeti opera megalapítójának, Erkel Ferencnek, valamennyi színpadi mûve színrevitelét. Magyar nyelvterületen szintén csak a Magyar Opera mûsorpolitikájában szerepel a kortárs magyar operamûvek bemutatása. Az intézmény idei 222. évadát is egy ilyen mûvel kezdte meg, Selmeczi György, Bizánc c. operájának õsbemutatójával.
Szép 2005-tõl az Opera mûvészeti aligazgatója, majd 2010-tõl az intézmény igazgatói tisztségét tölti be. Pályafutása alatt számos kitüntetésben részesült, a legutóbbit, a Média Kiválóság díját tegnap, szeptember 25-én vehette át.

Kolozsvár
2014. szeptember 26.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE