2015-01-20

MŰSORVÁLTOZÁS: január 25-én, 11 órától JÁNOS VITÉZKedves nézőink!
Január 25-én, 11 órától a János vitéz daljáték lesz megtekinthető a Figaro házassága című leckeelőadás helyett. Megértésüket köszönjük!

Bakonyi Károly 1903-ban elhatározta, hogy a magyar irodalom egyik legismertebb művét, Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét színpadra állítja. 1904-ben Bakonyi Károly felkérésére Kacsoh Pongrác komponálja meg zenéjét. A művet egyszerű, tiszta, keresetlen, édes-bús magyarság jellemzi, a népies elemek megkapóan szövik át a dalokat. A drámai jeleneteknél nem veszti szem elől a helyes mértéket, a mesejáték egyszerű, gyermekiesen könnyed. Mai napig a János vitéz daljáték az operának egy örökzöld előadása, népszerűsége mitsem kopott az évek folyamán.
A mű cselekménye egy magyar kisfaluból indul, ahol a lányok búcsúznak a hadba induló huszároktól. Az árva Iluskát halálra kínozza gonosz mostohája, egyedüli öröme Kukorica Jancsi, a bojtárlegény szerelmében rejlik. De ennek az idillnek is hamar vége szakad, mivel a gonosz mostoha tervet sző ellenük.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE