2017-09-25

Országos bemutatóval indul az operaszezonKét rendhagyó premierrel is készül a Kolozsvári Magyar Opera a 2017/2018-as évadban: egy országos és egy ősbemutatóval indul az őszi operaszezon. Carl Maria von Weber Oberon, a tündérkirály című operájára szeptember 28-án csütörtökön, este fél héttől kerül sor az intézmény nagytermében. Október 12-én a Szent László-emlékév alkalmából kortárs zeneszerző művét állítja színpadra a Kolozsvári Magyar Opera. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című vígoperáját Novák Eszter rendezésében láthatja a közönség..

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, anyagiak tekintetében meglehetősen nehéz helyzetben van az Opera, mert a kormány a legutóbbi költségvetés-kiegészítéskor nem szánt újabb forrásokat a kulturális tárcához tartozó állami intézményeknek. Az igazgató hozzátette, a kormány döntése szinte teljes mértékben ellehetetlenítette az előadások színrevitelét. ,,A fizetésekre van pénz, az új előadásokra azonban már nem jut. Harminc éve, amióta az Operánál dolgozom, nem kerültünk ilyen helyzetbe. Az Oberon esetében például a budapesti Művészetek Palotája segítette a produkció létrejöttét ” - nyilatkozta Szép Gyula.

A Weber-opera kapcsán Selmeczi György, a bemutató előadás rendezője kifejtette, a Tündérkirály a téridőt is meghaladva röpíti hőseit Ázsián, Afrikán át, hajótöréssel, üldöztetéssel, szolgasággal sújtja őket, hogy aztán diadalmas népmesei fordulattal újra az európai erkölcsi rend magasába emelje őket. Elmondása szerint az opera nyitánya a filharmóniák repertoárjának állandó darabja. ,,Ha belegondolunk, Weber mindenkinek kortársa volt! Még élt és alkotott Mozart mikor született, aztán Beethoven és Schubert, Mendelssohn és Schumann, Liszt, Berlioz és Wagner. És mindnyájan – bevallottan, vagy sem – őrá figyeltek. Még a mi Erkel Ferencünk is” - hangsúlyozta a rendező. Selmeczi emelett külön méltatta a koreográfus (Jakab Melinda), a jelmeztervező (Ledenják Andrea), illetve a díszlettervező (Lőrincz Gyula) munkáját is.

Jankó Zsolt, az Oberon karmestere arról beszélt, hogy vitathatatlanul Weber érdeme a meseszerű zenei ,,tündérvilág” hangzásának megteremtése, amely később Mendelssohn Szentivánéji álom című művében köszön vissza.

A kolozsvári zenés színjátszás 225. évfordulójáról is megemlékezik idén az intézmény, amelynek külön gálát szentelnek októberben. Színes kiadványt is készít az Opera ez alkalomból, és ennek keretében mutatja be az intézmény a Boldogasszony lovagja című Selmeczi-darabot is.

Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából Kodály-emlékévet is hirdetett az Opera. Ennek keretében játsszák a Psalmus Hungaricust és a Székely fonót.

Márciusban Verdi Otellóját mutatja be az Opera, majd a budapesti Operettszínházzal együttműködésben bemutatásra kerül Ábrahám Pál Viktória című operettje és Somogyi Gyula-Eisemann Mihály-Zágon István Fekete Péter című zenés darabja is.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE