2018-05-12

Rigoletto május 17-én az OperábanA Rigoletto soha nem került le a Magyar Opera repertoárjáról, mert a szabados életű antihős, a naiv hősnő, a lelketlen bérgyilkos és a tragikus udvari bolond minden operák legélettelibb teremtményei közé tartoznak – hála Giuseppe Verdi szünet nélküli ragyogó zenéjének. A szereplők jellemvonásait nem egyetlen ária rajzolja meg, hanem az opera teljes folyamata bontja ki és világítja át, és az egész műalkotást Rigoletto (Verdi szavaival) ,,külsőre otrombán formátlan és groteszk, de bensejében szenvedélyes és szeretettel teli” alakja fogja össze. Ebben a nagyszerű szerepben lép fel május 17-én csütörtökön, este fél héttől Balla Sándor, míg a mantuai herceg életre keltője ezúttal Cosmin Ifrim lesz. A Selmeczi György rendezte előadásban Gildát Covacinschi Yolanda, a bérgyilkos Sparafucilét Szilágyi János, Maddalenát Veress Orsolya, Monterone grófot Mányoki László alakítja. További szereplők: Peti Tamás Ottó, Plesa Róbert, Gergely Arnold, Balázs Borbála, Mányoki Mária, Pataki Enikő. A zenekart Kulcsár Szabolcs (debüt) dirigálja. Közreműködik az Opera ének-, zene- és balettkara.

 

 

Rigoletto, Mantua hercegének visszataszító külsejű, púpos udvaribolondja a herceg szórakoztatására űz gúnyt a király udvarának tagjaiból. A herceg rajong élceiért, udvara viszont kevésbé lelkesedik Rigoletto tréfáiért.


A szoknyabolond herceg gondolatait nagyrészt hódításai kötik le, most is épp kiszemelt egy hölgyet - tempomba menet -, akit mindenáron meg kell hogy szerezzen. Senki sem sejti azonban, hogy a lány nem más, mint az udvaribolond rajongva szeretett lánya, Gilda – akiben a herceg érdeklődő pillantása hasonló érzelmeket ébresztett...
Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE