2015-03-08

Sikerrel és újabb tervekkel zárult a budapesti turné



Két teltház, közel 4000 nézõ fogadta Budapesten a Kolozsvári Magyar Opera vendégszereplését. 2015 március 6 és 8-án, az Állami Magyar Operaház meghívására Verdi, Luisa Miller c. mûve került az Erkel Színház színpadára. 

Pataki Adorján, Veress Orsolya és Szilágyi János kolozsvári mûvészek olyan helyi nagy kedvencekkel énekelték Verdi áriáit, mint Kolonits Klára, Károlyi Katalin, Kovács István és Busa Tamás.

„Egyre látványosabban beérni látszanak a 2006-ban megkötött együttmûködési szerzõdés gyümölcsei. Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy a kolozsvári társulat maga is úgy érzi, mintha haza jönne az Erkel Színházba, ugyanakkor az Erkel közönségének nagy száma is bizonyítja, hogy számít a vendégjátékokra. A budapesti operakedvelõk figyelemmel kísérik a kolozsváriak érkezését, úgy a kuriózum, mint a repertoár kiválasztása végett is. Okosnak látom, hogy nem a sztenderdekkel és slágerekkel jövünk ide, hanem különleges mûvekkel - olyan erõpróbákat vállalva - amelyek hiánycikk számba mennek máshol. Mindez által hozzájárulunk a magyar operaházak repertoárjának színesítéséhez. Ha csak középtávú terveinket nézzük, ez az együttmûkõdés nem egy alkalmi fellángolás, hanem egy jövõbe tekintõ koncepciós tervre épülõ közös munkafolyamat. Eredményeként a kolozsvári társulat világszínvonalat képes felmutatni, és valóban láthatjuk, hogy a mûvészeink a legnívósabb társaságban is megállják helyüket. Ezt a rendszeres látogatássorozatot az Operaházba és az Erkel Színházba egyértelmûen egy sikertörténetnek tudom nevezni.“ - nyilatkozta Selmeczi György karmester, a Verdi-Schiller trilógia mûvészeti vezetõje.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója is pozitívan értékelte a budapesti vendégszereplést elmondva: „a jelentõs siker újabb garancia a hosszútávú együttmûködésre. A társulatnak többször lesz alkalma megjelenni a budapesti operaévadban, ezáltal közelebb kerülve az európai operák vérkeringéséhez.“

Ókovács Szilveszter és Szép Gyula igazgatók együttgondolkodása során elindult a szeptember 24-én Kolozsváron bemutatásra kerülõ Wagner, Szerelmi titlalom c. opera tervezése. A budapesti Állami Magyar Operaház javaslatára, Szabó Máthé rendezõ, Cziegler Balázs díszlettervezõ és Tihanyi Ildikó jelmeztervezõ alkotók viszik színre a mûvet.

Budapest, 2015. március 8.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE