2018-10-20

Számvetés - 100 év magyar zene KolozsváronOktóber 28-án, vasárnap kezdődik a Magyar Opera többnapos rendezvénye, amelynek címe:      SZÁMVETÉS – 100 év magyar zene Kolozsváron.

A fesztivál négy eseményt vonultat föl: kiállításon mutatja be a legnevesebb szerzőket és előadókat, műhelybeszélgetésen idézi föl az eltelt száz év fontos magyar zenei közösségeit és eseményeit, az Opera művészei pedig két reprezentatív hangversenyen 21 alkotást szólaltatnak meg az elmúlt száz év szimfonikus és kamarazenei repertoárjából.

A Kolozsvári Magyar Opera, amely a magyar zenés színpad 220 éves hagyományának letéteményese, a világ egyetlen nemzetiségi operaháza, az egyetlen magyar nyelven működő zenei intézmény Romániában. Szakmai és erkölcsi kötelességének tekinti tudatosítani a közgondolkodásban azt a rendkívüli hatást, amelyet Kolozsvár a magyar zenetörténet egészére gyakorolt, azt a páratlan gazdagságot, amelyet a kolozsvári elkötelezettségű alkotó és előadóművészek az utókorra hagyományoztak.

A történelem viharai magyarázzák, hogy az utóbbi száz évben sok jelentős erdélyi művész életműve csak az emigrációban valósulhatott meg, mégis, csaknem mindnyájan életük végéig hordozzák Kolozsvár éthoszának kitörölhetetlen hatását.

A SZÁMVETÉS célja felmutatni azt az erős összetartozást, amelyet a kolozsvári magyar zenei hagyomány teremtett a 20. század művészei között, itthon és a nagyvilágban egyaránt.

Műsoron Bartók Béla, Demény Attila, Eisikovits Miksa, Farkas Ferenc, Gyöngyösi Levente, Hary Béla, Jodál Gábor, Junger Ervin, Könczei Árpád, Kurtág György, Lászlóffy Zsolt, Ligeti György, Márkos Albert, Oláh Tibor, Orbán György, Selmeczi György, Szalay Miklós, Szőllősy András, Terényi Ede, Veress Sándor, Vermesy Péter, valamint Viski János. Közreműködnek a Kolozsvári Magyar Opera szólistái, ének- és zenekara, valamint kamarazenekarai.
Vezényel: Selmeczi György, Kálló KrisztiánAz eseményen ezenkívül lesz még két könyvbemutató:
A kolozsvári magyar muzsikusok 100 éve
Összeállította: Laskay Adrienne
2018. október 28., 16 óra

Sófalvi Emese-Pávai István: A romániai magyar vonatkozású zenetudomány első évszázada
Bibliográfia
2018. november 19., 18 óra

Mindkét könyvbemutatóra a Magyar Operában kerül sor.


Várjuk Önöket!Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE