2014-11-25

SZAVAK HELYETT TÁNC - SZENTIVÁNÉJI ÁLOM BEMUTATÓMindenki számára ismerősen csenghet a Szentivánéji álom cím, viszont 2014. december 16-án 18.30 órától a Kolozsvári Magyar Opera balett- és zenekara, együttműködve az Octavian Stroia Balettiskola és Katrinetz Erika Táncstúdió növendékeivel egy rendkívül látványos táncjáték formájában viszi színpadra Shakespeare drámáját.
A néphit szerint Szentiván éjjelén életre kelnek a tündérek, manók és az álomvilág csodalényei, hogy incselkedjenek az emberekkel. Ezen az éjszakán elmosódik a határ az álom és a valóság között csakúgy, mint Shakespeare darabjában a tündérvilág varázsos erdeje s a hétköznapok Athénja között. A Szentivánéji álom hősei arra készülnek, hogy életre szóló hűséget fogadjanak egymásnak, és az esküvő előtti éjszakán szembe kell nézniük minden vágyukkal és félelmükkel, amiről napközben nem vesznek tudomást. Az erdő a tudatalatti játszótere, ahol a szereplők megtehetik azt, amit nappal nem tudnak, vagy nem mernek. Az ellentmondások, a kétértelműség tere ez, minden lehetőségek gyűjtőhelye.

Jankó Zsolt karmester elmondta „a tizenhét éves Felix Mendelssohnt olyannyira mélyen meghatotta Shakespeare drámája, hogy hozzálátott zenében is megteremteni annak világát. Így születik meg a zenemű nyitánya, amelyet Mendelssohn tizenhat évvel később, már felnőttként újra elővesz majd befejez, olyan alkotást ajándékozva az utókornak, amelynek sikere másfél évszázad óta töretlen, és amelynek Nászindulója egyik legfontosabb társadalmi rituálénk elmaradhatatlan kísérőzenéjeként vonult be a történelembe.”

Jakab Melinda rendező-koreográfus a cím választásáról azt nyilatkozta „úgy érzem, hogy egy operaház repertoárjában szerepelnie kell olyan balettelőadásoknak, melyek közel állnak úgy a közönséghez, mint a társulat tagjaihoz is. Témáját, cselekményét, szereposztását illetően egy olyan komplex előadásról van szó, amely nagyon sok lehetőséget ad a fiatal táncosoknak megmutatkozni egyéni és kartáncokban is nemcsak tánctechnikailag, hanem színészileg is.
A Shakespeare-i műben két dimenzió ütközik egymással, a reális világ és az álomvilág, az ösztönvilág, a tudatosan eltitkolt érzések terével. A kettő pedig egymásnak a görbe tükre, amit pontosan fog mutatni a koreográfia is. A reális tér a neoklasszikus tánc nyelvét használja, és az álomvilág a kortárs tánc nyelvén beszél, amelyeket részben szürreális képek megjelenése színez. A két eltérő stílus találkozása teszi különlegessé, széppé és élethűvé a művet”

Az előadás időtartama kb. 1 óra 30 perc. Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit az Opera decemberi ajánlatának első bemutatójára.

Részletek és helyfoglalás:
 www.magyaropera.ro, facebook.com/KolozsvariMagyarOpera
 jegypénztár (tel.: 0264-593468, naponta 10.00-13.00. és 16.30-18.30 óra között)

Kolozsvár, 2014. december 8.

SZINOPSZIS
A néphit szerint Szentiván éjjelén életre kelnek a tündérek, manók és az álomvilág csodalényei, hogy incselkedjenek az emberekkel. Ezen az éjszakán elmosódik a határ az álom és a valóság között csakúgy, mint Shakespeare darabjában a tündérvilág varázsos erdeje s a hétköznapok Athénja között. Lysander szerelmes Hermiába, akit apja az athéni törvények szigorával Demetriushoz akar kényszeríteni. A két szerelmes elszökik a város határán túlra, ahol ezek a zsarnoki törvények már nem érvényesek. Demetrius üldözőbe veszi a szerelmeseket, akit a bele reménytelenül szerelmes Heléna is követ. Az éjszaka az athéni erdőben éri a négy fiatalt…
Vackor és társai társai elhatározzák, hogy kis színjátékot adnak elő Théseus király lakodalmán. A próbát éjszaka tartják az athéni erdőben, ahol Oberon tündérkirály hű szolgája, Puck, egy varázslat során Zuboly (az egyik athéni) fejét egy szamáréval cseréli ki… Oberon ugyanis sűrűn civódik feleségével, Titániával, ezért bosszúból bűvös szert csepegtet Titánia szemébe, hogy az felébredéskor szeressen bele az első lénybe, akit meglát – és persze úgy intézi, hogy ez a lény a szamárfejűvé
varázsolt Zuboly legyen.
Ám nem ez az egyetlen varázslat azon az éjszakán… Pucknak, Oberon tündérinasának Oberon megbízásából ugyanezt a bűvös szert kellett volna Demetrius szemébe csepegtetnie, ám tévedésből Lysandert bűvöli el, aki ezáltal Helénába lesz szerelmes, ám mivel egy hasonló varázslat Demetrius szívét is visszafordítja Helénához, a két fiú ismét vetélytárs lesz. Oberon Puck segítségével végül kibogozza az összekuszálódott szálakat: Demetriust meghagyja Heléna iránti szerelmében, így Hermia Lysander felesége lehet. Természetesen a szamárfejű Zuboly is visszaváltozik emberré, így nincs akadálya, hogy színjátékukat bemutassák Théseus és Hippolyta menyegzőjén.

SZEREPOSZTÁS
Vezényel: Jankó Zsolt

Szereplők: Cîmpean Rareş, Bogoi Viorica, Cătălin Filip, Kálmán Róbert, Oprean Simina, Tőkés Ioana, Ianc Florin, Bob Dan, Ciocan Raul, Popa Andrea, Székely Dániel, Hosu Sergiu, Raţiu Camelia, Katrinecz Erika, Pop Radu Valentin, Maja Liliana, Popescu Laurenţiu, Preda Sever, Timofte Daniela, Barabás Júlia, Göllner Delia, Cristea Diana

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera zene- és balettkara, valamint az Octavian Stroia Balettiskola diákjai és a Katrinecz Erika táncstúdió növendékei

Díszlettervező: Venczel Attila
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Dramaturg: Alexandra Felseghi
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Ügyelő: Gálffy Erzsébet

A rendező munkatársa: Cîmpean Rareș
Rendező-koreográfus: Jakab MelindaFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE