2018-03-24

Szerelmi bájital - új szereposztással az Operában



Gaetano Donizetti korának egyik legtermékenyebb zeneszerzõje volt. Örökérvényû mûvei közül ma is a világ zenés színházainak repertoárján találjuk a Szerelmi bájital mellett a Don Pasquale címû vígoperát, vagy a tragikus hangvételû Lammermoori Luciát.

A Szerelmi bájital Donizetti operái közül talán a legnagyobb népszerûségnek örvend – életében is ezt tûzték a legsûrûbben mûsorra. A librettót Bellini szövegkönyvírója, Felice Romani írta Scribe egyik színmûvébõl, és a végeredmény ügyesen ötvözi a csípõs komédiázást a mélyen átérzett pátosszal, ami a 19. század legvarázslatosabb operai csemegéjét eredményezi.

Szebbnél szebb dallamok követik egymást, és Rossini operáival ellentétben – amelyek sok esetben túl korán elpufogtatják sziporkáikat – a Szerelmi bájital fokozatosan válik egyre figyelemre méltóbbá. A keményszívû Adina (szoprán), a puhány Nemorino (tenor) és a szószátyár Dulcamara (bariton) számára Donizetti egyaránt olyan dallamokat írt, amelyek Romani szövegénél pontosabban festik le a lelkükben végbemenõ változásokat.

Az elõadás új szereposztással kerül színpadra március 29-én csütörtökön, 18.30 órai kezdettel. Adina szerepében Fülöp Tímeát, míg Nemorino szerepében Ștefan von Korch énekmûvészt láthatja a közönség. További szereplõk: Peti Tamás Ottó, Mányoki László, Antal Lívia, Veress László, Viorica Bogoi, Tóth Márton

Az elõadás karmestere Jankó Zsolt, rendezõje pedig Kürthy András.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE