2015-11-06

Szívem szeret – bemutató az OperábanEgyáltalán nem véletlen, hogy a jeles művelődéstörténeti személyiségnek, Janovics Jenőnek szentelt operettparádé a fenti címet viseli, hiszen így tiszteleghetünk méltó módon kritikus és mélyen humanista gondolkodás- és magatartásmódja előtt. Maga a cím egyébként Lehár Ferenc Luxemburg grófjának egy híres és sokatmondó dalára utal, melyet Sir Basil énekel, s melynek során az idős szereplő ,,örömmel konstatálja”, hogy ,,szíve szeret”, s már-már megifjodni látszik. Lehár humoros és ironikus allúziója a szerelem hatalmáról finom kritikája egyben a történelmi arisztokrácia kicsapongó, de igazi szenvedélyeket nélkülöző életmódjának. (Ezt az utalást felfoghatjuk a zenés műfaj egyfajta csendes önkritikájának is.)

Janovics Jenő rendkívül igényes színházi ember volt, aki a művészi alkotást sajátos intellektuális tevékenységként fogta fel. Ebben a szellemben készítették el az operettparádé szerzői a művész életéről szóló színpadi fantázia-játékukat.

A kétfelvonásos produkció szövegét és zenéjét Demény Péter és Selmeczi György alkotta. A zeneszerető közönség részleteket hallhat Jacques Offenbach (Szép Heléna, Orfeusz az alvilágban), Tóth Ede (A falu rossza), Lehár Ferenc (Luxemburg grófja, A víg özvegy) Johann Strauss (A cigánybáró), Kálmán Imre (Csárdáskirálynő, Zsuzsi kisasszony), Lajtai Lajos (A régi nyár), Szirmai Albert (Mágnás Miska), Bartók Béla (Magyar népdalok) műveiből.

Az előadás karmestere és rendezője Selmeczi György, segédrendezője pedig Hary Judit.

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara 

Díszlettervező: Szabó Attila
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Koreográfus: Rusu P. Gabriela

A bemutató időpontja: 2015. november 8., 19 óraFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE