2018-01-17

Sztárvendégek a Bánk Bánban



A világhírû Miklósa Erika operaénekesnõ játssza Melindát, míg Bánk bánt a nemzetközlieg elismert operamûvész Kovácsházi István alakítja a február 1-jén sorra kerülõ Bánk bánban. A Kolozsvári Magyar Opera rendkívüli elõadását Kulcsár Szabolcs vezényli, rendezõje Dehel Gábor. Erkel Ferenc Bánk bán címû remekmûvét február 1-jén este fél héttõl tekintheti meg a közönség az opera nagytermében. A rendhagyó produkció a Kolozsvári Magyar Opera és a Simándy József Zenemûvészeti Alapítvány együttmûködésével jött létre.

A Bánk bán (1860) a 19. század legnagyobb formátumú magyar operadramaturgjának mûve, aki az olasz és francia opera fõ irányait szem elõtt tartva írt hangsúlyozottan nemzeti jellegû, ugyanakkor drámaiságában egyetemes érvényû operazenét. Erkel Feremc harmadik operája, a Bánk bán, az érett mester összegzõ alkotásának tekinthetõ.

1940-ben mutatták be a Bánk bánnak az átdolgozott változatát, amely egyaránt érintette a zenét, a szcenikai elemeket és a szöveget. Az átdolgozást többen is bírálták. Napjainkban az összes Erkel-operát mûsoron tartó Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen intézmény, amely megszakítás nélkül õrzi az eredeti változat hagyományát (a Bánk bán véglegesnek tekinthetõ – részben áthangszerelt – partitúráját Erkel az 1866-os bemutató alkalmából küldte el Kolozsvárra).







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE