2018-05-18

Találja meg az ördöggyermekOrbán János Dénes

TALÁLJA MEG AZ ÖRDÖGGYERMEK

Búbocska, az egyszarvú ördögfióka Kolozsvárott született, 2004 november–decemberében, a Hajnal-negyedben. 22 nap alatt írtam meg, naponta egy fejezetet, vagyis szarvazatot. Úgyhogy Búbocska határozottan kolozsvári. Kolozsvárott jelent meg az ördögregény első kiadása, a Kolozsvári Puck Bábszínház adta elő az ördögregényből készült bábjátékot. Aztán a mű elindult világot látni, és már a negyedik kiadása van előkészületben. A szerzője is elhagyta Kolozsvárt, de lám, Búbocska most visszatér, „megzenésülve”, Kolozsvárra. Őszintén szólva számos iposztázisban elképzeltem Búbocskát, de musicalhősként nem, úgyhogy roppant meglepődtem, amikor Venczel Péter és Béres László ez ügyben megkerestek. Annak idején igencsak belelkesedtem, amikor megnéztem a Mátyás a vérpadon című rockoperát, Venczel Péter monumentális művét: óriási megtiszteltetés, hogy ily magasztos téma után a kiváló zeneszerző pokoljárásra vállalkozik, és nagyon örülök annak is, hogy a nyughatatlan és fantáziadús Béres Laci a rendező. Az én szerepem ebben a produkcióban a librettó megírására szorítkozik, azt sem egyedül abszolváltam. Budapesten, életem Kolozsvár utáni állomásán az állami íróakadémiát vezetem, s kedves tanítványom, Bánkövi Dorottya írta meg két fontos dal szövegét. Szerfölött ügyesen imitálta a stílusomat, de a magáét is belopta. A librettó ismeretén kívül semmilyen információm nincs a produkcióról – persze az író ne is avatkozzon a színpadra vitelbe, hiszen az már nem az ő szakterülete.

De remélem, legalább olyan sikeres lesz a produkció, mint Búbocska egyéb színeváltozásai. Annak idején, mikor elhatároztam, hogy meseregényt írok, sokat töprengtem azon, kicsoda-micsoda legyen a főhős. Valami különlegeset akartam, amilyen még nem volt, nem pedig egy újabb kölköt, mackót, rókát vagy kutyust, macseket. Hetekig töprengtem, míg egyszer – épp, amikor nem töprengtem – beugrott, hogy legyen a főhős egy ördögfióka, annál különlegesebbet nem igazán lehet kitalálni. És a pokoli téma tálcán kínálta a sok pajkosságot, meg a fekete humort, ami a gyermekirodalomban megint csak ritka. Aztán persze a Búbocska meglehetősen felnőttesre sikerült, de talán éppen ezért rengeteg gyereket is vonzott, általában a koraérett és huncut kölköket. A musicalt is elsősorban nekik ajánlom: a nyughatatlan, pajkos kölköknek, akiknek már gyermekként is lenyűgöző humoruk van.


Egy verstöredékkel zárom ezt a levélszerűséget. A regényírás előtt faragtam, hosszú felvezető költeménynek szántam, de azóta sem fejeztem be. Majd egyszer.


Ki neveli az ördögfiókot?
Nem a papa, hanem a fiókok.
Az ódon ördögbútorokban
ezernyi apró kis titok van,
miket a papa odarejtett,
találja meg az ördöggyermek.

Ősbemutató: 2018. május 24., 18.30 óra
Következő előadás: 2018. május 27., 11.00 óra
Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE