2015-04-24

VALAHOL EURÓPÁBAN (Ebben a szereposztásban utoljára!Közel 20.000 néző tekintette meg a nagysikerű Valahol Európában című musicalt a Kolozsvári Magyar Operában. Az április 27-én 18 órától kezdődő előadás utoljára látható a jelenlegi szereposztásban.

Béres László, rendező, a musical fő üzenetéről így vall: ,,Nem lehet csak úgy kivonulni a világból, elbújni az elefántcsonttornyunkba egy Isten háta mögötti helyen és úgy tenni, mintha nem lenne közünk a körülöttünk zajló társadalmi eseményekhez. A zord valóság előbb-utóbb utánunk jön, és kiosztja a maga pofonjait. A szembesülés kijózanító és elkerülhetetlen... Felelősséggel tartozunk a jelennek, sőt a jövőnek is. Gyerekeink holnap azt az életet élik, amelynek az alapjait ma teremtjük meg, és úgy, ahogyan tőlünk látják. Nyelvük, kultúrájuk, értékrendjük alapjait a velünk való találkozásokból építik.”

MIRŐL SZÓL A MUSICAL?

A második világháború idején járunk, az égből bombák hullanak, kevés az élelem, és mindenki retteg, hiszen nem tudja, mire ébred holnap. A történet hősei olyan gyerekek, akik a háborúban elveszítették családjukat, otthonukat, és bandába verődve vándorolnak. Vezetőik a javítóintézetből megszökött, náluk alig idősebb fiúk: Hosszú, Ficsúr és Szeplős, később pedig csatlakozik hozzájuk Suhanc, akiről kiderül, hogy fiúruhába öltözött lány. Mivel nincs, mit enniük, lopásból élnek, emiatt hamarosan körözni kezdik őket, de a banda ügyesen kicsúszik üldözői kezei közül.

Egy romos várban keresnek menedéket, ahol Simon Péter, az egykori karmester él a világtól elvonulva. Nehezen barátkoznak össze, hiszen vándorlásuk alatt a gyerekek megtanulták, hogy minden felnőtt az ellenségük. Simon Péter megtanítja a gyerekeket a zene szeretetére, és arra, hogy szabadságuk mindennél fontosabb, végül pedig ő lesz, aki megvédi üldözőiktől a csapatot: hivatalosan is befogadja őket a várba. De a győzelemnek ára van, az utolsó összecsapásban elvesztik társukat, Kuksit – őt siratja az előadás utolsó dala.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE