2017-04-03

Vendégművészek a FigaróbanHárom fiatal művész is bemutatkozik az április 13-án este fél héttől műsorra tűzött Figaro házasságában! Almaviva gróf szerepében a nemzetközileg elismert operaművészt, Nagy Zoltánt láthatja a közönség, Susanne megformálója ezúttal Chiuariu Lívia, a Magyar Opera tehetséges énekművésze lesz, míg Cherubinót Cormoș Viktória, a kolozsvári Zeneakadémia mesterszakos hallgatója, a hazai énekversenyek többszörös díjazottja jeleníti meg. Mozart remekét Novák Péter rendezésében láthatja a kolozsvári közönség. Az előadás karmestere Jankó Zsolt.

Mozart mesterművében egyetlen perc sem akad, amelyben szegényes vagy jelentéktelen volna a zenei anyag, és a cselekmény lendülete sem törik meg sehol. ,,A Figaro házasságában a részletek a svájci óra mechanizmusának precizitásával illeszkednek össze. Képzeljük el a nagyon finom kis óraszerkezetet egy üveglapon keresztül nézve, ahol minden látszik, minden a szemünk előtt van. Minden szereplőhöz egy pontosan kigondolt jellem köthető, a jelenetekben pedig mesterien tükrözi a zenekari hangzás a szövegben elhangzottakat.” – hangsúlyozta Jankó Zsolt.

Novák Péter kiemelte: ,,Nem újdonság, mintakövető fajta a miénk, szocializációnk alapja az alkalmazkodás; igazodunk a csoport érdekeihez, így érték- és mértékrendjéhez egyaránt. Ami valódi nóvum, az a populáció fogalmának, mint entitásnak az átminősülése, úgynevezett egyéni közösségek halmazára bontva a létezést! A minőséget összevetve a mennyiséggel nagyságrendjében a szemét kap nyilvánosságot az olykor valóban briliáns momentumok nehezen felfedezhető kivételeivel szemben. Midőn intézményesített háttér áll a rendelkezésre, könnyen kopik el a morál, egykor valósnak vélt fék és ellensúly masinériája... (...) Így lett a Figaro Reloaded Almaviva grófja a tehetségét nyereségre felváltó többségi tulajdonos, felesége Rosina, egy kiszolgáltatottságot alkohollal kompenzáló áldozat, Cherubino sémáktól a sablonokig szédelgő kamasz vagy Susanne a lelket, érdeket egyaránt bejáró Nő... A Férfi pedig Figaro. Úgy, ahogy van. Inasok, szolgák, csicskák és csatlósok egyenes ági leszármazottja, népmesék kortárs hőse, ki ezúttal személyi asszisztensként teljesíti be elvárásainkat az igazságot illetően. Mert ugyan elbukunk mindahányan, mégis szüntelen a törekvés – őrület, de van bennünk rendszer! Mozart szerint biztosan.”

Ha Mozart Figaróját egyszer is figyelmesen végighallgatjuk, azonnal meg fogjuk érteni, hogy két évszázaddal az első előadás után még mindig miért ez a világ leggyakrabban előadott operája.

Az előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, és előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE