Ledenják Andreát kérdeztük a Bajadér jelmezeirőlAutenticitás és összhang
– interjú A bajadér jelmezeiről Ledenják Andreával –

Március 29-én 18-órától operett-bemutatóra kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában. A bajadér kapcsán Ledenják Andrea jelmeztervezővel beszélgettünk a készülőben levő előadás kapcsán.

Mi az alapkoncepció, honnan indultál ki?

Az első Bajadér-bemutatótól (1921) kezdtem továbbgondolni az egészet, ennek idejéhez igazodunk. A 20-as évek látványvilágából kiindulva terveztem meg a jelmezeket, megihletett a kor divatja, hiszen egyébként is foglalkoztam vele mélyebbre hatóan. Olyan hangulatot próbáltunk megteremteni, jelmezekkel visszaadni, hogy a néző ott érezze magát abban az időben. Azonban nem csak ezt kellett követnem, hiszen több kultúra keveredik a történetben, így a spanyol fekete-vörös, fodros ruhák is megjelennek a színes, gyöngyös indiai szárik és a nagyestélyik mellett.

Mik jellemzik ezeket a világokat, hogyan választottad el őket egymástól?

Az indiai vonalat mindenképp rengeteg szín, fejdíszek, turbánok, gyöngyös, hímzett ruhák jellemzik. Nagyon varázslatos nekem, hogy sok szín kerül egymás mellé, de ezek mégis harmóniában vannak. Pesten, mikor iskolába jártam, el voltam ragadtatva az indiai kultúráktól, a száriktól, vettem is egy párat, melyeket felhasználunk az előadás során. Gyűjtögettem a különböző fejdíszeket is, van néhány eredeti indiai. A 20-as éveket sok kiegészítővel, hosszú kesztyűkkel, kalapokkal, világos színekkel visszük színpadra, melyek korabeli sminkekkel és frizurákkal egészülnek ki. A spanyol világ, mint már említettem, főleg a színek és a fodros anyagok által mutatkozik meg.

Mit tartasz fontos szempontnak egy előadás jelmezeinek megtervezésénél?

Fontos, hogy minden részlet autentikus legyen, csak úgy tud megélni egy kép. Összhangban kell legyen a történet és a jelmezek, a díszlet – színekben és kormegjelenítésben is. A leglényegesebb azonban talán mégis az, hogy ne csak simán felöltöztessem a szereplőket, karaktereket, hanem az a célom, hogy a történetet erősítsem a jelmezekkel. Minden szempontból a történést, az egész sztorit kell segítsem, hogy könnyebben emészthetővé, könnyebben érthetővé váljon. Ha ez sikerül, akkor elértem a célom.

Lejegyezte: Gödri CsillaFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE