2017-11-05

225 ani de teatru muzical în ClujDragi cititori!

În acest an, deschiderea sezonului la Opera Maghiară din Cluj marchează 225 ani de la începuturile teatrului liric maghiar în acest oraș.

225 de ani. Pare o simplă cifră pierdută printre cuvinte. Dacă ne îmaginăm însă douăsute douăzeci și cinci de chibrite, aliniate, și în spatele fiecăruia ne imaginăm stagiunea și activitățile adiacente, premierele absolute, spectacolele montate, repetițiile, executarea costumelor și a scenografiei, vom realiza adevărata amploare a celor 225 de ani. Însă chiar și astfel, vom înțelege doar o fracțiune a componentelor administrării și organizării unei asemenea instituții. Iar instituția în cauză îsi deschide porțile, toamnă de toamnă, de 225 de ani. Este o realizare admirabilă, înșirând o serie de valori artistice, este un regal de inovație și creativitate înainte de toate. Fără aceste componente, instituția, orașul, comunitatea nu pot supraviețui. Acestea sunt lucrurile pe care le sărbătorim cu adevărat.

225 de ani. Este o perioadă de neconceput pentru memoria unui singur om. Este o perioadă în cursul căreia multe întâmplări se pierd din memoria colectivă. Este o perioadă în cursul căreia un întreg context social și cultural se poate schimba, în care se formează o cultură urbană cu totul nouă.

Locuitorii Clujului sunt norocoși, pentru că orașul a supraviețuit o serie de traume istorice, dar în pofida cicatricelor obținute de-a lungul secolelor, urbea a reușit să crească și să se dezvolte în mod organic. Această dezvoltare a fost posibilă doar prin aportul vieții artistice și culturale. Parte integrantă a acestei vieți este Opera Maghiară din Cluj, deschisă în decembrie 1948, în clădirea din apropierea Parcului Central, o instituție care se bazează pe experiențele unui secol și jumătate în istoria teatrului liric și dramatic maghiar.

Susținerea unei astfel de instituții necesită, sunt convinsă, sacrificii enorme. Opera Maghiară din Cluj oferă și în prezent mult peste ce se investește în ea. În condițiile dificultăților materiale, creativitatea conducerii se manifestă în alegerea unor opere muzicale, a unor spectacole care să poată fi montate pe scena Operei în limitele bugetului. Cu toate acestea, tradiția și prestigiul instituției sunt atuuri de o valoare inestimabilă. Pentru probleme de natură materială, se găsesc soluții. Instituția beneficiază în continuare de susținerea consiliului local.

Doresc să îmi închei cuvântul cu gânduri pozitive, spunând că privind realizările ei, Opera Maghiară din Cluj are toate motivele pentru a sărbători. Doresc colectivului și artiștilor operei o stagiune plină de experiențe festive, premiere absolute, spectacole de neuitat și un public mereu recunoscător!

Emese Oláh,
viceprimar al Clujului