2019-04-20

Coppélia revine pe scena Operei MaghiareAnsamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj revine cu un spectacol de balet, Coppélia de Léo Delibes ce va avea loc pe data de  25 aprilie, de la ora 18:30. Coregrafia și regia spectacolului Coppélia sunt semnate de Rareș Arcadie Cîmpean. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Kulcsár Szabolcs.


Coppélia, baletul capodoperă al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppélia continuă să-și păstreze forța de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul Omul de nisip de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon.


Acțiunea este plasată într-un mic târg din Galiția. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară.


Din distribuția spectacolului fac parte soliștii: Ioana Terebesy, Alex Dobre, Daniela Timofte, Székely Dániel, Barabás Júlia, Katrinecz Erika, Alin Rîpă, Viorica Bogoi, Simina Ionuța O., Andreea Popa, Dșlia Gollner, Sergiu Hossu, Kálmán Róbert Attila, Radu Pop, Mircea Cădariu, Smaranda Ciobotariu. Ansamblul de balet: Babos Kinga, Camelia Coșa, Antonia Indrei, Oana Felecan, Roberta Lupaș, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Oana Siminic.


Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER