2014-11-25

DANS ÎN LOC DE CUVINTE - Premieră de balet în 16 decembrieOpera Maghiară din Cluj vă invită marți, 16 decembrie la premiera baletului Visul unei nopți de vară în regia și coregrafia Melindei Jakab. Povestea celebrei și îndrăgitei comedii de W. Shakespeare este transpusă în dans prin fuziunea baletului neoclasic cu cel contemporan adresându-se publicului de toate vârstele. Spectacolul primește o importanță deosebită prin faptul că le poate vorbi tinerilor despre o poveste plină de farmec și candoare, oferind totodată părinților și profesorilor oportunitatea de a completa educația copiilor și tinerilor prin intermediul baletului modern, a dansului, a mișcării. Într-un mod plăcut, ludic se vor atinge teme universale care ne preocupă pe toți: viața, moartea, dragostea, privite în altă culoare, dintr-o altă perspectivă, într-o altă viziune, contemporană.

Distribuția spectacolului este alcătuită îndeosebi din soliștii balerini ai Operei Maghiare Cluj însă participă și copii iubitori de dans, acompaniați de orchestra Operei Maghiare:
În roluri principale îi putem vedea pe Cîmpean Rareș, Bogoi Viorica, Cătălin Filip, Kálmán Róbert, Oprean Simina, Tőkés Ioana, Ianc Florin, Bob Dan, Ciocan Raul, Popa Andrea, Székely Dániel, Hosu Sergiu, Rațiu Camelia, Katrinecz Erika, Pop Radu Valentin, Maja Liliana, Popescu Laurențiu, Preda Sever, Timofte Daniela, Barabás Júlia, Göllner Delia, Cristea Diana

Decorurile create de Venczel Attila și costumele realizate de designerul Ledenják Andrea vă vor asigura cadrul feeric și atmosfera de basm. Alexandra Felseghi dramaturg, Cîmpean Rareș asistent de regie, și Jankó Zsolt dirijor, completează echipa artiștilor care au realizat acest minunat spectacol, la care vă așteptăm cu drag.


SYNOPSIS

Potrivit credințelor populare, în nopțile de vară, în preajma Sărbătorii Sânzienelor prind viață zâne, spiriduși creaturi ale lumii de vis, care coboară pe pământ ca să se amuze pe seama oamenilor. În această noapte, cele două lumi, ale visului și realității se contopesc, precum în comedia lui Shakespeare, unde viața minunatei păduri a zânelor se întrepătrunde cu viața cotidiană a Atenei. Lysander este îndrăgostit de Hermina însă tatăl acesteia, dorește să o mărite cu Demetrius. Cei doi îndrăgostiți fug dincolo de granițele cetății acolo unde tirania legii nu mai ar putere. Demetrius îi urmărește după cei doi îndrăgostiți, urmat fiind de Helena, care la rândul ei, este fără speranță îndrăgostită de Demetrius. Pe cei patru tineri noaptea îi va prinde în pădurea Atenei. Gutuie și camarazii lui actori, decid că vor face un mic spectacol de teatru la nunta regelui Teseu. Vor ține repetiția noaptea, în pădurea Atenei, unde spiridușul Puck, slujitorul lui Oberon regele zânelor, transformă printr-o magie capul camaradului Poponeț într-unul de măgar. Oberon care se ceartă des cu soția sa Titania, va pune câteva picături magice în ochii acesteia pentru a se îndrăgosti de prima ființă pe care o va vedea având grijă ca aceasta să fie Poponeț. Puck, care ar fi trebuit să pună aceste picături magice în ochii lui Demetrius le va pune în ochii lui Lysander care se va îndrăgosti de Helena. Însă și inima lui Demetrius va fi reîntoarsă la Helena în urma aceleiași magii, ca urmare cei doi vor fi competitori pentru inima Helenei. Până la urmă, Oberon, cu ajutorul lui Puck va reuși să descâlcească această încurcătură, Demetrius se va căsători cu Helena, Lysander cu Hermina, Titania vrăjită și îndrăgostită de Poponeț cu capul de măgar, își va reveni și se va reîndrăgosti de soțul ei Oberon. La nunta regelui Teseu cu Hippolita regina amazoanelor, actorii vor juca o piesă plicticoasă iar după ce toți adorm, zânele pun din nou stăpânire peste noaptea de vară.


DISTRIBUȚIA COMPLETĂ:
Dirijor: Jankó Zsolt

În distribuție: Cîmpean Rareș, Bogoi Viorica, Cătălin Filip, Kálmán Róbert, Oprean Simina, Tőkés Ioana, Ianc Florin, Bob Dan, Ciocan Raul, Popa Andrea, Székely Dániel, Hosu Sergiu, Rațiu Camelia, Katrinecz Erika, Pop Radu Valentin, Maja Liliana, Popescu Laurențiu, Preda Sever, Timofte Daniela, Barabás Júlia, Göllner Delia, Cristea Diana

Cu participarea orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj
Respectiv elevii Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică "Octavian Stroia"
și elevii Studioului de dans Katrinecz Erika

Decor: Venczel Attila
Costume: Ledenják Andrea
Dramaturg: Alexandra Felseghi
Concert maestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Regia tehnică: Gálffy Erzsébet

Asistent regie: Cîmpean Rareș
Regia și coregrafia: Jakab Melinda


Cluj-Napoca, 09.12.2014.Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER