2017-01-04

Dragoste interzisã - Wagner în variantã dinamicã



Marți, 10 ianuarie de la ora 18:30, la Opera Maghiarã din Cluj va avea loc spectacolul ,,Dragoste interzisã” (Das Liebesverbot, 1836) de Richard Wagner. Sperãm cã vizionarea spectacolului ,,Dragoste interzisã” va aduce o revelaţie pentru public, având în vedere cã aceastã opera buffa semnatã de Wagner a fost prezentatã pentru prima datã în România. La Opera Maghiarã din Cluj, regizorul Máté Szabó a montat aceastã operã din tinerețe a lui Wagner, a cãrei premierã absolutã din 1836 a fost un eşec – mai mult, în culise, tenorul a fost luat la bãtaie din gelozie... Creaţia lui Wagner este jucatã foarte rar: chiar şi la Bayreuth, consideratã sanctuarul lui Wagner, ,,Dragoste interzisã” a fost prezentatã pentru prima oarã cu numai doi ani în urmã.

Libretul operei se bazeazã pe piesa lui Shakespeare ,,Mãsurã pentru mãsurã”, în care localnicii din Palermo înfruntã un tiran moralist. Ipocritul guvernator german își propune înfrânarea moralelor siciliene, însã o novice din mãnãstire se împotriveşte restricţiilor. Învãlmãşeala generalã este urmatã de un carnaval dezlãnțuit, care se terminã numai cu o demascare a regelui reîntors. Regizorul Máté Szabó afirmã: „...am modificat timpul acţiunii, aceasta având loc acum în America anilor 1920, mai exact la New Palermo, în perioada prohibiţiei, unde apar şi personaje binecunoscute ale acelor vremuri”. Opera este dirijatã de György Selmeczi, scenografia îi aparține lui Balázs Cziegler, costumele au fost create de Ildikó Tihanyi, coregrafia spectacolului fiind semnatã de Melinda Jakab.

Din distribuția spectacolului fac parte soliștii: Apollónia Egyed, Sándor Balla, Levente Szabó, Adorján Pataki, Zsuzsa Barabás, János Szilágyi, Árpád Sándor, Judit Hary, Zsombor Rétyi, Róbert Plesa, László Mányoki

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Operei (de luni pânã vineri, între orele 13.00-19.00 şi cu douã ore înainte de spectacol).







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER