2017-05-08

Eveniment artistic de prim rang



Am avut de multe ori ocazia sã mã pronunţ asupra evenimentelor organizate în cadrul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, multe şi însemnate de cele mai multe ori. Toate însã fiind dovada supremã a interesului pentru actul artistic de calitate, prin titluri şi invitaţi.

Acesta este contextul în care se înscrie şi premiera primei opere în limba maghiarã, ,,Béla futása”/ ,,Salvarea lui Béla”, muzica József Ruzitska, libretul János Kótsi Patkó şi Sándor Kisfaludy, libret care are la bazã piesa ,,Belas flucht” a lui August von Kotzeube.

József Ruzitska (1775 – 1823) rãmâne în istoria universalã a muzicii prin activitãţile de dirijor şi compozitor. În aceasta din urmã, sunt cunoscut ,,Timpuri de Aur" (1821, libret Mihály Wanda), ,,Salvarea lui Béla” (1822), ,,Kemény Sándor sau onoarea de a muri pentru patrie” (1822), opere cu tematicã istoricã, de influenţã romanticã de sorginte italianã şi germanã în special, dar şi sub cea a folclorului naţional (verbunkos). Practic, Ruzitska deschide calea operei ungare, suntem în plin secol al XIX-lea.

Prezentarea în premierã a operei ,,Salvarea lui Béla” este un act de culturã major, un câştig spiritual care trebuie apreciat la înalta lui valoare artistico-documentarã.

***

,,Prinţul Pikkó" este a doua premierã a serii şi odatã cu ea suntem din nou în faţa unui moment de istorie a muzicii universale.

József Chudy (1753 – 1813) este compozitor şi dirijor, cunoscut graţie savuroasei partituri la ,,Prinţul Pikkó şi Jutka Perzsi”, 1793. Este consideratã a fi între primele opere în limba maghiarã, chiar dacã partitura originalã s-a pierdut,despre operã ştiindu-se doar din presa timpului. Cert este cã ,,Prinţul Pikkó şi Jutka Perzsi” – premiera la 6 mai 1793, la Buda – s-a bucurat de un succes imediat, bucurîndu-se de numeroase reluãri, numai într-un singur an cunoscând 12 prezenţe scenice, cu peste 500 de spectatori!
Calea spre o operã naţionalã este astfel deschisã.

György Orbán (n. 1947, Târgu Mureş) a studiat compoziţia cu Sigismund Toduţã şi János Jagamas la Conservatorul de Muzicã din Cluj-Napoca (1968 – 1973). Pãrãseşte România în 1979, pentru a se stabili la Budapesta, unde a predat compoziţia la Academia de Muzicã Liszt. Este autor de oratorii, misse, motete şi opere. ,,Prinţul Pikkó”, partiturã în spiritul fabulosului pe care-l are povestea în sine.

Scrie libretul şi compune muzica la ,,Prinţul Pikkó” pãstrând, repet, spiritul poveştii, una despre dragoste, prietenie şi sacrificiu.

Demostene Şofron

PREMIERÃ: 11 mai 2017, ora 18:30


Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Operei (de luni pânã vineri, între orele 13.00-19.00 şi cu douã ore înainte de spectacol).

Spectacolul este subtitrat în limba românã.










Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER