2015-06-08

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE DANS CONTEMPORAN STEPS



O CÃLÃTORIE PRIN CAPODOPERELE EUROPENE ȘI MONDIALE ALE DANSULUI

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS se va desfãşura la Cluj-Napoca, în perioada 20 mai – 21 iunie 2015 în parteneriat cu Opera Maghiarã Cluj, şi se adreseazã iubitorilor de muzicã şi dans. Aceştia sunt invitaţi sã descopere o lume complexã şi aflatã în permanentã reinventare, în care pasiunea, energia, ritmul şi tehnica sunt împletite cu creativitate pentru a oferi o nouã perspectivã asupra cotidianului.

„Festivalul Internațional de Dans Contemporan STEPS este expresia unui vis. Iar visul este ca STEPS sã devinã una dintre cele mai curajoase manifestãri culturale acoperind un segment artistic extrem de important, dar aproape absent din peisajul cultural naţional.“ - a afirmat directorul festivalului Sorin Dan. 

Szép Gyula, directorul Operei Maghiare Cluj susține cã „STEPS completeazã sirul festivalurilor de varã din Cluj, aducând un plus de valoare culturalã orașului. Opera Maghiarã, în cadrul acestui parteneriat, oferã tot sprijinul sãu instituțional atât în materie umanã și profesionalã cât și technic și logistic.“ 

Spectacolele prezentate în premierã pe scena clujeanã, sunt adevãrate mixuri captivante de senzaţii, sunete şi mişcãri, fiind atent selecţionate pentru a ilustra multiplele faţete ale dansului contemporan. În cadrul festivalului vom putea urmãri de la piese clasice în viziuni moderne, cum ar fi Lacul Lebedelor sau Le sacre du printemps al lui Stravinsky, trecând prin muzica lui Mozart, pânã la regii coregrafice bazate pe muzicã tradiționalã portughezã sau din Mongolia. Festivalul dorește sã atragã și tinerii, oferindu-le un spectacol de hip-hop la un nivel cultural valoros. 

STEPS este o platformã creativã pentru dansatori, coregrafi şi regizori, care faciliteazã explorarea noilor direcţii din dansul contemporan, dar şi un spaţiu dedicat schimbului de emoţii şi idei între artişti şi public. Pe lângã spectacolele de teatru şi dans, sunt programate seminarii, workshop-uri şi alte evenimente tematice, care completeazã tabloul acestei nonconformiste manifestãri culturale.
Primul spectacol va avea loc în data de 2 iunie la Opera Maghiarã Cluj, compania Quorum Ballet din Portugalia performând „Lacul lebedelor”, iar pe 4 iunie aceeași companie va prezenta un spectacol de balet contemporan pe bine cunoscuta muzicã portughezã FADO.

ÎN ACEST AN, FESTIVALUL ARE DOUÃ SECÞIUNI:
Este vorba despre secţiunea europeanã, ca parte a proiectului ”Legãturi europene prin cinematografie și dans”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. În cadrul acestei secțiuni vor evolua artiştii Ansamblului de Balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi companiile de dans Quorum Ballet din Portugalia şi Rootlessroot din Grecia.

Cea de-a doua secţiune, intitulatã ”STEPS-În jurul lumii”, aduce la Cluj-Napoca reprezentaţii culturale inedite puse în scenã de compania de dans Pyramid din Franţa, Ansamblul de Balet Contemporan Jin Xing Dance Theatre din China şi un show stradal de acrobaţie susţinut de Andreanne Thiboutot din Canda.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Primãriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Cluj Capitalã Europeanã a Tineretului 2015, Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca şi Centrul Cultural German Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitalã Culturalã Europeanã în 2021.


INFORMAȚII GENERALE

DETALII DESPRE SPECTACOLE ȘI DISTRIBUȚII:
http://www.stepsfestival.ro/program-festival/ sau http://www.magyaropera.ro/index.php/ro/spectacole/06/

BILETELE pot fi achiziționate de la:
 Standul STEPS din cadrul Operei Maghiare Cluj,
 de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional
 www.biletmaster.ro

Preţul biletelor sunt cuprinse între 25-120 de lei.
Studenţii și elevii au reducere (pe baza carnetului vizat). Bilete cu preț redus pot fi achiziționate doar de la standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj. Fiecare spectacol are un numãr limitat de bilete cu reducere.

CONTACT:
Site: http://www.stepsfestival.ro/ sau www.hungarianopera.ro
Facebook: https://www.facebook.com/StepsDanceFestivalCj sau facebook.com/KolozsvariMagyarOpera
Twitter: https://twitter.com/StepsRo
Instagram: https://instagram.com/stepsdancefestival
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCopb4Mr-vGnKnRd6AN56vLw/feed
Blog: http://www.stepsfestival.ro/blog/
Telefon: +40 264 590 773 / +40 264 591 357
E-mail: [email protected], [email protected], [email protected]


PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAÞIONAL DE DANS CONTEMPORAN STEPS 2015

2 iunie: LACUL LEBEDELOR
Compania Quorum Ballet (Portugalia)
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 18

Faimosul spectacol de balet „Lacul Lebedelor”, pe muzica compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski, va fi pus în scenã, într-o viziune modernã, de cãtre Compania Quorum Ballet din Portugalia. Coregrafia este semnatã de maestrul Daniel Cardoso. Astfel, spectatorii vor lua parte la o interpretare poeticã şi fantezistã, în care un azil de boli mintale este populat de fiinţe bizare, care întruchipeazã defectele şi virtuţile umane.


3 iunie: WORKSHOP susţinut de maestrul coregraf Daniel Cardoso din Portugalia. Ora 20.


4 iunie: CORRER O FADO
Compania Quorum Ballet (Portugalia)
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 19

Spectacolul “Correr o Fado”, în regia şi coregrafia lui Daniel Cardoso, este un tribut adus culturii portugheze, ilustrând şi o demistificare a conotaţiei melancolice şi nostalgice a muzicii Fado, prin intermediul dansului contemporan. Într-o multitudine de mişcãri, sunete şi senzaţii, dansatorii companiei Quorum Ballet (Portugalia) îi poartã pe spectatori într-o cãlãtorie incredibilã prin arta şi istoria Portugaliei.


9 iunie: MOZART STEPS
Teatrul National Radu Stanca (Sibiu).
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 19

Spectacolul de teatru coregrafic „Mozart Steps” este un concept original al coregrafului Gigi Cãciuleanu, creat în exclusivitate pentru Teatrul Naţional din Sibiu. Acesta ilustreazã confruntarea dintre douã universuri, muzica lui Mozart şi dansul lui Cãciuleanu, dând naştere unui spaţiu ce exceleazã în energii şi care se foloseşte de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonorã este o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelã între muzica occidentalã clasicã și cea orientalã, egipteanã.


11 iunie: BALLET BAR
Compania Pyramid (Franţa).
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 19
Spectacolul “Ballet Bar” este un mix fascinant de stiluri muzicale (de la tango la electric), circ, mimã şi acrobaţii realizate de cãtre cei 6 dansatori ai companiei Pyramid (Franţa). Piesa ilustreazã legãtura personajelor cu muzica, iar acţiunea are loc în jurul unui bar, într-un club de jazz new-yorkez. Un show plin de viaţã, energie şi umor, care captiveazã publicul din primele minute.

15 iunie: HOOLA HOP (outdoor)
Hoopelai Show (Canada)
Loc: Parcul Central, ora 18
Spectacol stradal de teatru-circ-dans

16 iunie: HOOLA HOP (outdoor)
Hoopelai Show (Canada)
Loc: Parcul Central, ora 18
Spectacol stradal de teatru-circ-dans 


16 iunie: DIFFERENT LONELINESS
Compania Jin Xing Dance Theatre (China)
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 19

“Different Loneliness” este cel mai nou spectacol creat de cãtre Jin Xing şi aduce pe scenã 15 dansatori ai companiei Jin Xing Dance Theatre şi 9 muzicieni din Mongolia Centralã, pentru o experienţã autenticã. Dansatorii iniţiazã un dialog cu muzicienii, iar aceştia din urmã realizeazã o parte semnificativã a mişcãrilor coregrafice. Muzica mongolezã este extrem de expresivã şi creeazã o atmosferã care le aminteşte artiştilor de peisajul vastelor pajişti din Mongolia, invitând publicul sã ia parte la aceastã experienţã.


17 iunie: W MEMORABILIA (Phaedra’s Laboratory)
Compania Rootlessroot (Grecia)
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 19

Spectacolul “W Memorabilia (Laboratorul Phaedrei)” abordeazã condiţia femeii prin prisma noţiunii de corp aflat în suferinţã şi a arhetipului eroinei misterioase, tragice – Phaedra. Piesa este echivalentul unei schiţe de desen, care se aflã într-o transformare continuã, aşa cum şi cuvântul “laborator” din titlu accentueazã mai degrabã procesul decât produsul final.


21 iunie: Igor Stravinsky: LE SACRE DU PRINTEMPS
Ansamblul de balet și orchestra Operei Maghiare Cluj
Loc: Opera Maghiarã Cluj, ora 19

„Le Sacre du printemps”, sau altflel spus „Ritualul de primãvarã” este un spectacol care îşi are rãdãcinile în mitul vechi potrivit cãruia, prin ritualul pãgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrificã zeului primãverii o fecioarã. Fecioara este condamnatã sã danseze fãrã oprire pânã la moarte pentru a trezi pãmântul, însã în acest ritual primãvara nu vine niciodatã, astfel cã ceremonia funerarã dureazã fãrã întrerupere. Datoritã ritmului inedit, fiecare parte componentã a muzicii Ritualului de primãvarã capãtã viaţã.
Igor Stravinsky (1882 -1971) cu opera sa „Le Sacre du printemps” (Ritualul de primãvarã) porneşte un scandal provocat nu atât de spectacol, cât de originalitatea muzicii. Publicul se împarte în douã: pe de o parte adversarii, care nu se pot împãca cu mijloacele noi de expresie muzicalã, pe de altã parte entuziaștii susținãtori ai noului gen. Evoluția ulterioarã a muzicii lui Stravinsky face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzicã modernã clasicã tonalã serialã.









Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER