2019-03-16

Orã spaniolã și Copilul și vrãjile revin în programul Operei Maghiare



Operele într-un act de Maurice Ravel „Orã spaniolã” și „Copilul și vrãjile” vor fi puse în scenã de cãtre regizorul Tompa Gábor în data de 21 martie la ora 19:00, dirijorul spectacolului fiind Selmeczi György.

Regizorul Tompa Gábor despre premierã: „Consider cã cele douã compoziții lirice într-un act, „Ora spaniolã” și „Copilul și vrãjile”, manifestãri speciale ale unei dramaturgii de tip Feydeau, îmi sunt chiar la îndemânã. Practic, „Ora spaniolã” este un vodevil grotesc cu numeroase elemente autobiografice, iar „Copilul și vrãjile” apare ca o fantasmã suprarealistã. Urmãrind sau ascultând „Copilul și vrãjile”, orice pãrinte își va da seama de importanța unui set stabil de valori care trebuie transferat copiilor noștri, dar neapãrat prin metode adecvate. Avem nevoie de o educație centratã pe elementul uman, dar și pe caracter. Resimt aceste lucruri în primul rând ca pãrinte, și consider cã aceastã lucrare este o superbã viziune poeticã despre educația menitã sã ne familiarizeze cu ideea de libertate. Cred cã grotescul și absurdul, ca formã, ca limbaj, ca mod de exprimare sunt cele mai apropiate lumii în care trãim, o lume destul de grotescã, în care ne pierdem ușor, și în care stabilim ordine și un sistem de valori cu mare dificultate. Am încercat o acoladã a celor douã opere imaginându-le ca fantasma sau visul aceluiași copil.”

Dirijorul Selmeczi György afirmã: „Ravel este un element de bazã al culturii muzicale franceze. În mod inadecvat, obișnuim sã vorbim de impresionismul lui Debussy și Ravel, ceea ce reprezintã o simplificare a lucrurilor, prea la îndemâna tuturor. Opera lor se leagã, la urma urmei, de minunata descoperire a infinitelor posibilitãți inerente nu doar în vocalitate, ci în muzica instrumentalã în primul rând. O lume nouã se deschide aici, dupã Wagner, alimentatã de descoperirea spectrelor de sunet, a cromaticii fãrã limite ale sunetului. Vorbim despre Ravel ca de un maestru al orchestrației pe bunã dreptate, pentru cã a experimentat cu zel cu o multitudine de efecte cromatice. Ravel este un adevãrat geometru, un fanatic al simetriei structurale.”

În distribuție: Kele Brigitta, Covacinschi Yolanda, Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikõ, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit, Vigh Ibolya.


Asistent regie: Venczel Péter
Regia tehnicã: Vincze Beáta
Sufleur: Kostyák Júlia

Corepetitori: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán
Coregrafia: Jakab Melinda
Scenografia și costumele: Carmencita Brojboiu
Dirijor: Selmeczi György
Regia: Tompa Gábor
Cu participarea corului, orchestrei, și a corului de copii / Dirijor: Kálló Krisztián

Urmãtorul spectacol: 18 aprilie 2019, ora 19:00

Bilete se pot achiziționa de la casieria Operei sau online: https://eventbook.ro/hall/opera-maghiara-cluj.







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER